17.01.2023

Христо Терзийски: Задължихме правителството да не допусне затварянето на въглищните централи


Министерски съвет да започне отново преговори по Плана за възстановяване по отношение на българските централи и законопроекта за горивата, с който да се намали тежестта за българските граждани, като част от печалбата на “Лукойл” отиде в държавен фонд. Това са два от важните законопроекти, които предложихме от ГЕРБ - СДС само през изминалата седмица. Това заяви по време на пресконференция народният представител от ГЕРБ - СДС Христо Терзийски.

По време на брифинга Терзийски уточни, че за изминалата седмица са били приети 7 законодателни акта - 5 закона и 2 решения. “От тях 5 са по инициатива на парламентарната група на ГЕРБ - СДС”, отчете той и поясни: “Едното е решението, с което НС задължи Министерски съвет да отвори отново и да започне предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на въглищните централи. Това е важно, защото е от особено значение за българската икономика, включително и за ТЕЦ - Бобов дол. Бе прието с голямо мнозинство и се надяваме, че Служебното правителство ще започне ефективни действия за преговори по отношение отлагането напред във времето за затварянето и намаляването на произведената енергия от централите, които обработват въглища. Второто важно нещо по наша инициатива е законопроектът за горивата. С него предприемаме действия по отношение свръхпечалбата, която се акумулира от производителя на горива “Лукойл”. Идеята е да може около 70% от печалбата да отиде в държавен фонд, с който да се намали тежестта на цената на горивата за българския гражданин. Това също е много важно, защото предоставяме механизъм на държавата - при тези разлики, които има на световния пазар между видовете петрол тип “Урал” и “Брент” от преработвателния завод на “Лукойл” да може акумулираната печалба да отива в държавата. Тези законопроекти се приеха със сериозни мнозинства.”

Терзийски посочи, че е бил приет и докладът за временната комисия за “Джемкорп”. В нея са участвали народни представители от всички парламентарни групи. “Целта й бе да запознае широката общественост с една сериозна опасност, която застрашаваше енергийната сигурност на нашата държава - даването на концесия на важен за държавата отрасъл на една частна компания, на един частен фонд. Не може сигурността на държавата да бъде застрашавана, поради лични политически или икономически интереси. И не може да се прескача една утвърдена практика - чрез закони и норми за даване на такива важни отрасли в частни ръце”, категоричен бе Терзийски.
По негови думи е изключително важно сега Министерски съвет да започне да предоговаря това, което миналата година Асен Василев е направил на тъмно - рязко намаляване на работата на въглищните централи за сметка на проекти с неясен ефект за страната ни. “Това е свързано с намаляване на електроенергията, произведена от въглища. В тази ситуация на война и на несигурни доставки на газ, ние да заложим намаляване на нещо, което имаме като даденост - въглищата, и да поискаме да вкараме батерии, които неясно какъв ефект ще имат, е меко казано несъстоятелно и с неясно какъв интерес направено”, коментира народният представител от ГЕРБ - СДС.

Христо Терзийски коментира и вчерашният протест в Кюстендил: “Организацията бе направена от гражданска инициатива, по Закон е внесено такова искане за провеждане на протест. Всички обаче видяхме, че зад този протест стоят и колеги от парламентарно представени партии, включително и народни представители от БСП и ПП, избрани от нашия район. Не виждам защо е скриването зад този протест?! Той има своите основания за това гражданите да изразяват недоволство, но не виждам защо не се афишират тези политически формации, които имат дейно участие в тази организация?! В края на краищата този протест е резултат на това, че близо две години, включително и управление в четворна коалиция на тези две формации - ПП и БСП, доведе до там инфлацията да бъде такава, каквато не е виждана от десетилетия. Цените на горива, на газови ресурси, на храни, на транспорт, на услуги се вдигнаха неимоверно много. В същото време през тези две години няма никакво финансиране както от европейски програми - има спрени и забавени проекти, така и от държавния бюджет, чрез който назад в годините много е помагано на общините в нашата област. За последните около 2 години от управлението на ГЕРБ за нашата област бяха дадени средства в размер на повече от 35 млн. лв. по различни направления на дейност. Работеше се и по проекти за развитието на всеки един район.” Терзийски посочи, че сега са спрени важни проекти по места и за пример даде обект, който е важен за развитието на шест общини - депото за битови отпадъци на територията на община Дупница. Забавен е проект за милиони, важен инфраструктурен обект, който решава много екологични проблеми.

“Благодарение на това управление през тези 8 месеца, достигнахме до там и по-големите, и по-малките общини от нашата област да не могат да акумулират финансиране за дейностите, които всеки един гражданин очаква от своята община - социални, детски градини, училища, комунални услуги и т.н.”, коментира народният представител.

По повод политическото присъствие на протеста в Кюстендил той заяви още: “Бих препоръчал, когато всеки гледа към избори - парламентарни, местни, да излезе с лицето си и да заяви намеренията си, но като се придържа към фактите.”

< Назад