20.05.2022

ГЕРБ-СДС: Компенсациите за бизнеса са 1 млрд. лева, а не 4 млрд. Къде са другите три милиарда?

Изплатените компенсации за бизнеса са 1 млрд. лева, а не както обяви Кирил Петков- 4.млрд. лева. Това каза народният представител от ГЕРБ Александър Ненков.

Той уточни, че данните са коректни и са подадени от министъра на енергетиката Александър Николов в отговор на питане от страна на ГЕРБ.

„Получена е точна справка за отпуснатите компенсации към бизнеса заради високите сметки за ток. Премиерът Кирил Петков каза, че държавата е вкарала над 4 млрд. лева за компенсации към бизнеса, а отговорът на министър Николов се разминава с изявлението на министър-председателят“, каза Александър Ненков. Той уточни, че средствата за бизнеса са 1 млрд. лева и добави, че управляващите се хвалят с цифри, които за пореден път не отговарят на истината. „България се намира в тежка инфлационна среда не защото някой ни е виновен. Може да сравните каква е инфлацията в Европа - 7 %, а в България надхвърля 14.5 %. Причините са другаде. Ние предлагахме тези компенсации още, когато се виждаше, че цената на енергията отива нагоре. Тогава не го направиха", подчерта Ненков.

Делян Добрев заяви, че ако прокламираните от управляващите средства за бизнеса са били реално изплатени, инфлацията е нямало да бъде толкова висока.

„Това е истинската причина хората да обедняват. Смешно е да се лъже по тази начин. Да се направи грешка малка - добре, но на 1 милиард да му кажеш 4 милиарда не е коректно. Управляващите на практика не знаят какво се случва в държавата“, отчете Добрев. Той попита къде точно са отишли останалата част от обявените средства.

КЕВР определя цените на електроенергията и за първи път от 20 години не е ясно какви увеличения са поискали ЕРП-тата, каза още Добрев. Той добави, че народните представители от ГЕРБ са поискали тази информация, но мнозинството в Народното събрание е отказало да им я предостави. Според него поисканите увеличения от страна на ЕРП-тата са за над 150%, а исканията от топлофикационните дружества още по-високи.

 

< Назад