29.03.2021

Георг Георгиев: Трябва да се постави ясна разграничителна линия между БПЦ и Дионисий

Внесохме официално писмо в Светия Синод с молба Българската православна църква да се произнесе какво е нейното отношение към архимандрит Дионисий и дали неговото расо и кръст се съвместяват с политическата му дейност. Това съобщи председателят на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев пред медии след внасянето на документа, който бе приет от главния секретар на Светия Синод – мелнишкия епископ Герасим.
„От много дълго време наблюдаваме едно безбожно и мрачно поведение от човек, който се зове духовник. Всички граждани бяха възмутени от ковчезите, бесилките, публични опела, както и от черните чаршафи и зловещи ритуали, които вчера видяхме в Банкя. Това поведение ни връща към миналия век, когато мафията, от която Дионисий и неговите последователи така яростно се разграничават, сплашваше хората точно по този начин“, коментира Георг Георгиев. Според председателя на МГЕРБ е в интерес на цялото общество да се постави публично ясна разграничителна линия между БПЦ и един рецидивист с множество противоцърковни прояви.
„Българската православна църква е институция с изключително висок обществен авторитет и доверие. Получихме уверение, че Светият Синод ще се произнесе по темата. Ние сме много озадачени от агресивното, нехристиянско поведение на човек, който още има титлата архимандрит. Срещу него има канонични дела за много сериозни нарушения“, каза Драгомир Младенов от МГЕРБ.

< Назад