22.11.2021

Евродепутатът Емил Радев подкрепи национален ученически конкурс за историческа памет

За пета поредна година евродепутатът Емил Радев подкрепи Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител”. Родолюбивата инициативата на Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия във Варна се провежда под патронажа на кмета на морската столица Иван Портних.

Събитието се организира със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей и Държавния архив във Варна, Фондация „Христо Ботйов”, Национална асоциация „Георги Ст. Раковски”, д-р Милен Врабевски – основател и председател на Фондация „Българска памет”. Сред спомоществователите е и Емил Радев – член на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП и възпитаник на Първа езикова гимназия, който осигури и една от специалните награди за отличен автор на есе.

В петото издание на конкурса участваха ученици от над 50 населени места в страната. Класирани бяха 42 от общо 225 проекта в няколко категории: доклад, есе, презентация, видеофилм и драматизация. По наградените проекти са работили – индивидуално и колективно, общо 110 ученици под ръководството на 35 преподаватели.

Победителите бяха обявени на провелата се национална ученическа конференция на тема: „200 години от рождението на Георги Ст. Раковски”, с която официално завърши историческия конкурс. Сред лекторите на форума бяха двама преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски” – проф. Кирил Топалов и проф. Димитър Веселинов, както и проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Форумът беше открит от директора на училището домакин Ангел Митев и началника на РУО – Варна д-р Ирена Радева. За усилията си да поддържат българската памет участниците и гостите на събитието бяха приветствани и с поздравителен адрес от Лилия Христова, която ръководи общинската дирекция „Образование и младежки дейности”. В конференцията се включиха още Радостина Николова, експерт в Министерството на образованието и науката, специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, ученици и учители от цялата страна.

 

< Назад