01.02.2023

Емил Радев: Социалисти и зелени заложиха подводни камъни във визовите процедури за граждани на трети държави

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев предупреди, че социалисти и зелени в ЕП са заложили „подводни камъни” в процедурите за издаване на визи за трети държави. Повод за коментара му бе приетият от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи доклад относно дигитализацията на шенгенските визи. „На практика в една чисто техническа и изключително полезна законодателна инициатива бяха прокарани доста спорни текстове. Вместо решения, те могат да генерират проблеми”, смята българският евродепутат, който е докладчик в сянка по досието. То цели цифровизация на процеса за издаване на шенгенски визи, като заменя визовия стикер с електронна виза.
„Предложението на Европейската комисия ще облекчи гражданите на 102 държави, пътуващи до ЕС с цел бизнес и туризъм. Нещо повече – ще намали рисковете за сигурността, свързани с физическите визови стикери, които все още биха могли да бъдат предмет на фалшифициране, измами и/или кражби”, подчерта Радев. Той обаче изрази опасения, че някои от промените няма да се възприемат еднозначно. Като пример за това евродепутатът открои текста, внесен от представители на зелените и левите фракции в ЕП, който допълва изискването за посочване на sex (пол) в онлайн бланките за виза с понятието gender. „Терминът, чиято употреба често дава повод за различни интерпретации, предизвиква противоречиви реакции у нас и дори се превърна в ябълката на раздора в дебатите по приемането на Истанбулската конвенция”, припомни евродепутатът.
Той отправи остри критики срещу спорно изменение, наложило въвеждането на изцяло нов тип визи, който излиза извън обхвата на Визовия кодекс. Предложението на зелените, смело подкрепено и от докладчика социалист, на практика би позволило гражданин на трета държава, подал заявление за краткосрочна виза, да кандидатства за международна закрила при влизането си в съответната страна членка.
„Тези промени са, меко казано, смущаващи, изцяло политически и силно проблематични от юридическа гледна точка. Неслучайно те бяха прокарани буквално през задната врата на законодателния процес и, за съжаление, бяха приети, въпреки че са в противоречие с Визовия кодекс, а също и с категоричното отрицателно становище на правната служба на Европейския парламент”, подчерта Емил Радев. По думите му текстът е в разрез и с решението на Съда на ЕС по дело C-638/16 PPU, според което кандидатстването за виза по хуманитарни причини е равносилно на кандидатстване за дългосрочна виза. „Това означава, че процедурите не трябва да допускат да влезеш в една страна членка като турист – с краткосрочна виза, а да кандидатстваш за убежище там, т.е. за дългосрочна виза”, обясни още Радев. Той уточни, че представителите на ЕНП в комисията са били изцяло против въпросното изменение, но в крайна сметка доводите на правната служба не са били приети.
Работата по досието за визовата дигитализация ще продължи в рамките на тристранните преговори между Комисията, Парламента и Съвета на ЕС, като Емил Радев отново ще настоява за прецизиране на спорните текстове.

< Назад