23.01.2023

Екатерина Захариева в Пазарджик: ГЕРБ-СДС направи абсолютно всичко възможно да има кабинет


Народните представители от коалиция ГЕРБ-СДС за 13 МИР-Пазарджик, заедно с областният координатор на ГЕРБ-Пазарджик Найден Шопов проведоха пресконференция, на която представиха пред медиите актуална информация около работата на Народното събрание.

Народният представител Екатерина Захариева припомни, че ГЕРБ-СДС не са отказали среща с никоя от парламентарно представените партии и коалиции. „Много пъти давахме сигнал, че мандатът, отивайки в БСП това означава почти сигурно нови избори”, коментира тя. Захариева изтъкна и това, че при управлението на „Промяната” изкуствено и ненужно бяха завишените цените на горивата и газа. Посредниците оскъпиха живота на българина и допринесоха за огромната инфлация.
„Повтаряхме многократно, че цените в горивата са по-високи с 1 лев. Видя се, че след кабинета на „Продължаваме промяната“ цените на горивата започнаха да падат надолу. По наша инициатива беше приет важен закон за изземване на свръхпечалбите от Лукойл, които да отиват във фонд „Енергийна сигурност”, от където ще се компенсират хората”, добави тя.
Въпреки че и в този парламент не се състави редовно правителство се проведоха немалко законодателни инициативи. Приети бяха над 30 закона. По инициатива на ГЕРБ-СДС беше прието изключително важното за хората с увреждания решение, с което те ще продължават да си получават помощите, докато чакат новото им ТЕЛК решение да излезе.
Екатерина Захариева коментира и изключително притеснителните за държавата меморандум с Джемкорп и скандалът от последната седмица с фирмата Нексо.
„Чрез меморандума с Джемкорп се направи опит цялата българска енергетика да бъде дадена в една компания със съмнителен произход, свързан с пране на пари от Русия, подчерта Захариева. Със скандала с „Нексо”, Захариева изтъкна, че се е видяло как се финансират политически партии, чрез заобикаляне на закона.

По отношение на развитието на регионите Захариева не скри разочарованието си от спрените проекти в област Пазарджик. Нови пътища не се строят, а старите не се поддържат адекватно. Припомнено беше спирането на Западния околовръстен път на Пазарджик, който беше спрян при осигурени пари за изпълнение. Дори след зададени от Захариева въпроси към тогавашните министри на регионалното развитие - Комитова и Караджов, не е последвало нищо. Темата със санирането е също сред водещите по важност за пазарджиклии. Сега над 300 блока чакат да бъдат санирани.
Във връзка с Плана за възстановяване Екатерина Захариева каза, че „От „Промяната” насочиха пари от Плана за възстановяване към закупуване на батерии - един нереалистичен и лобистки проект”. След което допълни, че по инициатива на ГЕРБ-СДС Парламентът ще задължи да се предоговори Плана за възстановяване и да не се позволи такова сериозно намаляване на енергийните ни мощностите край Стара Загора.
„Ако не се вземат мерки това ще бъде проблем на цялата българска енергетика”, подчерта тя.

Тревожно е и положението на България в международен план. Захариева изрази опасението си, че сме на път да изгубим възможността си за влизане в Шенген, както и в Еврозоната.
„България стоеше изключително добре в международен план. Нашето доверие у партньорите ни вече е изгубено и сме на път дори да изостанем и от Румъния”, изтъкна тя.

В заключение, Екатерина Захариева каза, че тези, които са искали да унищожат ГЕРБ са тези, които всъщност ще се самоунищожат. „Политическите ни опоненти, най-вече ПП знаят, че българските граждани не искат избори, но те въпреки това тласкаха нещата натам. Отиваме отново на избори, но направихме всичко възможно за един експертен кабинет, който да донесе едно спокойствие поне за година и България щеше да стои адекватно”, завърши изказването си Екатерина Захариева.

Народният представител Стефан Мирев  припомни за направените значителни инвестиции в област Пазарджик по времето на третото правителство на Бойко Борисов.
„Днес хиляди домакинства живеят в обновени и енергийноефективни жилища”, каза Мирев. С реторичен въпрос, дали помним старите сметища в пазарджишко и как сега на тяхно място има изградено ново модерно сметище, Мирев изтъкна един от успехите на ГЕРБ в региона. След което Мирев констатира, че сега е все по-трудно да се назове дори едно положително нещо, което се е случило в област Пазарджик в последно време. Мирев напомни и за проблемите, които изпитват общините, за режимът на уличните осветления и за това как в момента те единствени стоят стабилно и работят добре. В заключение Мирев изтъкна, че е време да спре противопоставянето и да започне работа.

Народният представител Димитър Гечев коментира изминалото управление на „Промяната” като „шарлатания”, с незаконни арести, с небивал скок на цените на хранителните стоки и с непосилна за гражданите инфлация. Гечев изтъкна, че по време на работата на този парламент е започнала част от стабилизацията на секторите в държавата. „Приеха се закони важни за нашия регион - закони, които да осигурят за дърва за местното население, както и за компенсация на горивата”, каза Гечев. В завършващата си част Димитър Гечев подчерта: „Всеки един глас повече за ГЕРБ, ще доведе до стабилност в страната и до връщане на нормалността.”

Областният координатор на ГЕРБ Найден Шопов изтъкна, че е време всички отговорни партии и политици да спрат с това разединение, за да може най-после това скачане от избори в избори да спре, държавата да се успокои и да започне да работи.

< Назад