25.05.2023

Депутатите на ГЕРБ-СДС Красен Кръстев и Мартин Харизанов присъстваха на тържествата, посветени на 24 май


Народният представител Мартин Харизанов, заедно с Калин Каменов - Кметът на Враца, председателя на Общински съвет-Враца д-р Владимир Христов, общинските съветници от групата на ГЕРБ, както и представителите на младежката структура на партията #МГЕРБ отбелязаха Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празничният 24 май във Враца започна с “Парад на буквите”, в който участие взеха отличени ученици, педагози, културни дейци и състезатели от спортни клубове. Трите 10-метрови знамена, представящи глаголицата, кирилицата и съвременната българска азбука, преминаха през централната пешеходна зона.

Празникът продължи с тържествена програма пред паметника на Светите братя в центъра на града. Кметът Калин Каменов поздрави присъстващите, като подчерта в словото си, че образованието е ключът към разрешаването на всички проблеми.

“Напоследък все по-рядко се замисляме за причините, които ни карат да се гордеем като народ. Забързани в ежедневните си грижи забравяме, че сме дали на света писменост. Нека помним миналото и ако искаме да сме по-добри хора, първо да бъдем коректив на себе си, да направим равносметка на постигнатото и да се опитаме да го надградим. Никога не трябва да отказваме знание на децата и ежедневно трябва да ги вдъхновяваме. За мен е гордост, че съм кмет на град, в който културата и традициите се ценят! Скъпи съграждани, бъдете горди и не забравяйте, че ключът към разрешаването на всички проблеми е образованието! Честит празник!”, каза кметът Калин Каменов.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.
В знак на признателност, преклонение и почит, пред паметника на двамата Свети равноапостоли, бяха поднесени венци и цветя.

Народният представител Красен Кръстев беше гост на тържественото отбелязване на 24 май в град Бяла Слатина. В приветственото си слово, Кръстев поздрави учителите, учениците, читалищните, библиотечните и културни дейци.

“24 май е празник на духовната извисеност на българския народ. Със своите непреходни послания, той е символът на духовен устрем и побира в едно минало, настояще и бъдеще.
Делото на Кирил и Методий е едно от най-значимите в историята на цялата славянска общност, което не само утвърди достойното място на България на културната и политическа карта, но и изгради духовен мост от Средновековието и Възраждането до днешния модерен век.
И днес посрещаме празника с гордостта и самочувствието на народ със славно минало, създал своя азбука и дал писменост и просветление на милиони хора по света.
Словото въплъти ценностите и изгради нашата идентичност, ето защо да съхраним българския език и култура е наш дълг и огромна отговорност.
В този ден отправяме благодарност и признателност към учителите, просветителите, към онези, които с търпение и отдаденост изграждат утрешните отговорни млади личности.
Благодарим на академичната общност, на читалищните, библиотечните и културни деятели, дейците на изкуството, които претворяват словото и запазват неговата мъдрост.
24 май е празник на всеки един от нас, където и да се намира по света, защото сме горди потомци на славен народ, намиращ упование в силата на знанието и духовността.
Убеден съм, че и днес това са основите, върху които градим просперитета и успешното бъдеще”, подчерта в словото си Красен Кръстев.

< Назад