28.06.2023

Деница Сачева: Предлагаме оптимизиране на тромавата административна процедура по осиновява

С колегите от ГЕРБ-СДС предлагаме оптимизиране на тромавата административна процедура по осиновява. Предлагаме създаване на национална информационна система, която да дава възможност както за електронно кандидатстване, така и всички, които са кандидатствали, да могат да проследяват какво се случва с документи им. Това обяви заместник -председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева пред журналисти в Народното събрание. Тя посочи, че в последните години почти два пъти е паднал броят на осиновяванията и има редица оплаквания, че процедурата е дълга и тежка.
„Предлагаме да отпадне възможността за разсиновяване, въпреки че подобни случаи са много малко. Важно е децата да не преживяват допълнителни травми от един такъв акт. Родителството е нещо отговорно“, добави Сачева и посочи, че в важно и детето да има право да разбере своя произход,.
Да се запази принципът да се търси най-добрия интерес на детето, като се разширят инструментите за работа на социалните работници, включително с възможности за допълнително социално проучване и осиновяване на братя и сестри заедно. Това е друго предложението, което е разписано в Закона за  изменение и допълнение на Семейния кодекс. „Законопроектът е общ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“, обясни Деница Сачева.

< Назад