17.06.2022

Делян Добрев: Някой прибира по 10 милиона на ден от скъпите цени на горивата

България купува уралски нефт, който за разлика от сорта Брент, поевтинява. Това обяви народният представител от ГЕРБ Делян Добрев на трибунка в Народното събрание. Той обясни, че българската рафинерия работи с уралски нефт, а цената му през последната година няма изменение.
„Няма изменение на цената на акцизите, нито на ДДС, а горивата са с 1 лев по-скъпи. За последните 6 месеца цената на масовия бензин и дизел са скочили с 36 и 37%”, подчерта Добрев. Той показа данни на „Блумбърг”, според които от февруари уралският нефт е поевтинял и средната цена през май е била 78 долара на барел.
„След войната в Украйна уралският нефт е с 30% по-евтин. Питаме защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев?”, каза народният представител от ГЕРБ.
„Защо купуваме евтин руски петрол, а плащаме скъп американски Брент? Това е разлика от 1 лев на литър. Някой ни дере и ги прибира в собствения си джоб”, отчете Добрев и добави, че управляващото мнозинство ни занимава с всичко друго, но не и с това какво се случва на пазара на горива.
Добревприпомни, че ПГ на ГЕРБ-СДС е предложила още миналата седмица да се създаде комисия в НС, която да провери въпроса с цените на горивата. Получили са подкрепа за това и от „Демократична България”. Внесена е била докладната. В петък е трябвало да влезе като първа точка създаването на такава комисия, но не е била включена в дневния ред на Народното събрание.
„Колективното обществено съзнание с вълнение следи какво се случва в пленарна зала – дали ще има още политически мигранти. А какво се случва през това време – плаща всичко по-скъпо. За правителството има само една тема – неговото собствено оцеляване”, коментира Томислав Дончев.
Делян Добрев добави, че има информация за четири срещи между Асен Василев и „Лукойл”.
„Горивата започнаха да скачат последните 6 месеца. Откога е това правителство? От 6 месеца. Среща се кабинетът с „Лукойл” и цената започва да расте. Ако нямаше срещи на кабинета с „Лукойл”, нямаше да имаме съмнения, но има лобизъм от страна на Асен Василев в ЕК да продължим да купуваме руски петрол”, предупреди Добрев.

 

< Назад