28.03.2023

Даниел Вълчев: За ГЕРБ-СДС образованието е стратегически и национален приоритет

При огромен интерес премина срещата на кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС в София с учители и директори на училища в столицата.
„За ГЕРБ-СДС образованието е стратегически и национален приоритет и партията не веднъж е доказала това“, заяви Красимир Вълчев - бивш министър на образованието и науката и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Стара Загора и Шумен. Той добави, че програмата на коалицията в сектор Образование акцентира върху: Възможност за по-добро образование за всяко дете, достойно заплащане на труда на учителите, продължаване на модернизацията на материалната база, която да отговаря напълно на изискванията на 21 век.
„Политиките, започнати от ГЕРБ-СДС трябва да продължат! Трябва да направим така, че образованието да бъде траен, устойчив, бюджетен, обществен и политически приоритет. Това зависи от всички нас“, подчерта Красимир Вълчев.
„Освен да продължим всички политики, трябва да бъдем обективни и критични, да надградим започнатото“, посочи той.
Вълчев бе категоричен, че в хората от системата е ключът към по-доброто образование.
„Продължаващата модернизация на материалната база изисква да имаме не само европейски средства, но и шест национални програми“, изтъкна още кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС.
Кметът на София Йорданка Фандъкова  отбеляза, че по време на управлението на ГЕРБ възнагражденията на учителите са увеличени двойно, а професията е станала отново привлекателна за младите хора.
Йорданка Фандъкова и Красимир Вълчев бяха категорични, че за да се постигнат набелязаните цели е необходимо стабилно редовно правителство, а сред всички партии единствено ГЕРБ-СДС има необходимата експертиза, капацитет и опит за това.
Председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Диян Стаматов подчерта основната роля на учителя в учебния процес. Той изтъкна, че е важно да се работи върху приобщаващото образование, както и за развитие на STEM центровете в учебните заведения. Според него ГЕРБ-СДС е доказала, че може да направи образователната среда по-добра, а учителите по-мотивирани.

< Назад