09.04.2024

Д-р Дариткова и д-р Събев дадоха начало на 14-тата кръводарителска акция, организирана от ЖЕНИ ГЕРБ

Приключи четиринадесетата поред кръводарителска акция в Смолян, организирана от дамската структура на ГЕРБ. В нея се включиха 13 кръводарители, членове и симпатизанти на партията. Начало на акцията дадоха д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев.

 „Чрез тази кръводарителска акция искаме да покажем на обществото, че всяка дарена кръв спасява човешки живот. Важно е идеята да се популяризира, да се присъединят повече хора към каузата и да се привлекат нови кръводарители в помощ на нуждаещи се граждани“, каза депутат от ГЕРБ – СДС д-р Събев.

Отделението, в което той работи е един от най- големите консуматори на кръв и кръвни продукти, тъй като в ОАРИЛ лежат болни в критично състояние и се нуждаят от биопродукти.

„В работата си съм видял много пъти как всяка единица дарена кръв спасява човешки живот буквално. В момента в отделението имаме болен, на който сме преляли до момента 15 сака кръв и нямаме друг полезен ход, освен да кръвопреливаме. Затова тази акция е толкова полезна. Добре е да има повече съпричастни хора, а ние с примера си искаме да покажем на обществото колко е важен този акт“, допълни д-р Събев.

„С тази инициатива искаме да отбележим колко е важно даряването на кръв както за хората в нужда, така и за самите кръводарители. Вярваме, че този чисто човешки акт ще намери все по-голяма популярност сред съгражданите ни и особено сред младите и подрастващи хора“, заяви д-р Дариткова.

Тя припомни, че през 2020 г. благодарение на съвместните усилия на Министерството на здравеопазването и Комисията по здравеопазване в Народното събрание беше въведена т. нар. NAT-технология за изследване на донорската кръв - най-точният известен на науката метод за изследване на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции.

„Това гарантира качеството и безопасността на всяка единица дарена кръв в България. Това са най-съвременните технологии, който установяват в ранен етап инфекции, заразили кръвта. Затова сега на всеки, който му се налага кръвопреливане, може да бъде абсолютно спокоен, че са безопасни кръвните продукти, които му се прилагат“, подчерта тя. 

 

< Назад