15.06.2024

Бойко Борисов във великотърновските села Шереметя и Къпиново:Успеем ли да сформираме правителство, ще увеличим подкрепата от държавата за пострадали от бедствия

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе предложение в НС, за да се помогне на хората след опустошителните градушки.
 
Председателят на най-голямата парламентарно представена политическа сила ГЕРБ - Бойко Борисов, заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов посетиха две от най-пострадалите от градушката села в общината – Шереметя и Къпиново. Те се срещнаха с хората, чиито домове са сериозно увредени, с натрошени покриви, фасади и керемиди.
Пред хората Борисов бе категоричен: „Обещавам на потърпевшите, че ако успеем да сформираме правителство с наш мандат, ще увеличим финансовите помощи и реакцията на държавата по възстановяване на щетите ще бъде възможно най-бърза“.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов посочи, че с нарочна заповед е сформирал няколко общински комисии, които обикалят селата къща по къща и описват в протоколи щетите, за да могат хората максимално бързо да кандидатстват за еднократната държавна помощ. Целевата подкрепа е до 1520 лева, или три пъти линията на бедност. Панов благодари на всички, които са се отзовали на призива му и даряват цигли и керемиди, с които хората си припокриват покривите.
Бойко Борисов каза още: „Тук съм от името на цяла парламентарна група на ГЕРБ. Хората искат да има правителство. Има ли правителство, ще дойда пак при вас и ще поемем реални ангажименти. Няма ли правителство – каквото стане… Дано другите партии разберат, че хората ги интересува проблемите им да бъдат решени. А не да се дърлим всеки ден кой щял да е премиер. Еднократната помощ при бедствие може би е била достатъчна преди, но сега… Такива спорове трябва да се водят в парламента – на кого и с колко да се помогне. Има какво да решим в парламента – автоматично от Фонда всеки да знае какво му се полага. А не да репетираме всеки път, защото ще се случват все по-често такива бедствия. Виждате, че се случва и в Европа. Сега битката е кой да бъде най-кресливата опозиция. Последните три години защо не помогнаха на Карлово!? От две години няма Комисия по бедствия и аварии…“.
Даниел Панов и Бойко Борисов се срещнаха и със собственици на автокъщи в с. Шереметя, които също търпят щети. „Заедно с парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще направим каквото можем да помогнем на пострадалите автокъщи след бурята и градушката. Затова е толкова важно да има правителство, заради Фонда за подпомагане, заради решенията на Министерския съвет в полза на хората… Ако няма правителство, нищо не може да се направи“, каза Борисов.
Лидерът на ГЕРБ пое ангажимент: ГЕРБ-СДС ще вкара предложение в парламента за подкрепа на пострадалите от бедствията във всички градове - останалите партии също, ако искат, да се включат.
„Трябва да имаме обща цел за подпомагане на българите – за реколта, за автомобили, за керемиди. Не мога да кажа още каква ще бъде помощта за пострадалите, но бъдещият министър-председател в мандат на ГЕРБ ще се ангажира, ако има правителство. Дошъл съм тук като приятел на хората. Затова е държавата – да се работи, да се създаде план за работа“, посочи Борисов и припомни, че в други години на място във Великотърновско щяха да са поне двама министри – социален, транспортен.
„Държавническото мислене трябва да надделее, защото хората не могат да чакат повече“, завърши Борисов.

< Назад