23.06.2023

Бойко Борисов пред кметове: Откакто ГЕРБ не е в управлението, нищо не се е случило в нито един град

Национално работно съвещание на ГЕРБ се проведе във Велико Търново. То се проведе в сградата на Читалище „Надежда 1869“ – там, където за първи път е изписан девизът „Съединението прави силата“. Актуални въпроси и подготовката за местните избори обсъдиха председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, изпълнителната комисия, народните представители от ГЕРБ-СДС, кметовете от ГЕРБ и областните координатори.
Пред пълния читалищен салон Бойко Борисов бе категоричен: „Откакто ГЕРБ не е в управлението, нищо не се е случило в нито един град, нито в държавата и това е безспорен факт. Няма град, в който ГЕРБ да не е направил нещо хубаво“. За отношенията с коалицията ППДБ Борисов подчерта: „Решиха, че могат да командват нашата партия, да командват парламента и да се сдобият със службите. Ние никъде нямаме подписано споразумение, само Денков ги представлява. Имаме декларация между Габриел и Денков и я спазваме. Назначиха си министрите и зам.-министрите, без да ни питат. Надолу поголовно подменят всичко, без това да е описано в декларацията. И ни поставят седем нови условия, защо? Или сядаме и подписваме коалиционно споразумение с описано всяко едно нещо, както е в Германия и Нидерландия, другото е игра на "сърдитко Петко". Поне малко да се успокоят, да помислят как с 15% от парламента ще работят. На хората им писна от войни, искат нещо да се случва“.
Председателят на ГЕРБ даде конкретен пример: „Говорих с министъра на спорта - той не искал зам.-министър от ГЕРБ. Обадих се да го попитам защо е казал, че може да приеме максимум съветник от нашата партия. Той ми отговори, че е защитил дипломна работа и бил обещал неговата ръководителка да стане зам.-министър. Заявих му, че ще настоявам за заместник-министър от ГЕРБ, а той каза, че ще си подаде оставката. Аз му отговорих, че го окуражавам да го направи, а после Петков ми заяви, че бил много добър автомобилен състезател. Ние направихме най-много детски площадки, физкултурни салони, инвестирахме най-много в спорт. А ПП узурпираха цялата власт“.
ГЕРБ е най-прогнозируемата европейска партия в България и позицията й за отварянето на европейския път пред Македония и подкрепата за Украйна доказват това, каза още Бойко Борисов. Във всички случаи това, което се случва в Русия в момента, е гражданска война, метеж и е изключително опасно, коментира Борисов настоящата ситуация в Русия с частната армия - "Вагнер". „Външният министър, министърът на отбраната, службите трябва да следят процесите в момента в Русия и в Украйна. Реформите да направят службите по-мощни, а не да си сложиш вашия депутат за шеф на служба, защото искаш всички постове в държавата да са само на 36 депутата. Докато нямаше война сме водили най-балансираната политика между Изтока и Запада. От момента, в който Русия се превърна в Путинов режим и нападна Украйна, ние имаме само едно място – на евроатлантическата общност и демокрацията и не можем да подкрепим агресията. Режимът на Путин и частните армии убиват украински граждани, това е чудовищно. Мария Габриел трябва да направи всичко възможно да не позволява да има посредници при търговията с оръжия, защото така се генерира голяма корупция. От първия ден на войната България изнася огромно количество оръжия за Украйна. Колко милиона снаряди и оръжия са изнесени там? Цената от завода до Украйна е на 100% завишена, най-ниската е 20% комисионна, средната е 40. Предложихме директно да се дава от завода на Украйна. През тези години имаше много богати посредници - както в последния редовен кабинет, така и в служебните“, аргументира се Борисов.
„Велико Търново е това, което и ние от ГЕРБ искаме да отстояваме за България - традиция, култура, дух, държавност и обединение. ГЕРБ е национално отговорна партия. България има спешни задачи - Шенген, Плана за възстановяване, инвестиции във всяко едно населено място. Затова сме и подкрепили това правителство, за да работим. Изискваше се смелост и мъдрост - това и олицетворява лидера ни Борисов. Ако в страната се взимат решения, които са в следствие на обсъждане, прозрачност, ясни правила, тогава няма причина правителството да бъде нестабилно или да не продължи своята работа", коментира Мария Габриел.
„Две години работим без бюджет. Две години никой не ни питаше имат ли общините средства за уличното осветление, дали ще е топло на децата в детските градини,  яслите и училищата, на хората в старческите домове. Две години, въпреки кризите, ние издържахме и кметовете бяхме най-стабилната власт в държавата. Нужно е да има работещо правителство, работещ парламент и диалог с местната власт“, заяви кметът на В. Търново и областен координатор на ГЕРБ Даниел Панов. Той благодари на Бойко Борисов за помощта му към местната власт, докато е бил премиер, независимо от коя партия са били кметовете на градовете и селата.
„Старата столица е символ на държавността. А държавата-това са нейните работещи институции, правилата, общата посока и постигнатото единение в обществото. Затова и от салона на Читалище „Надежда 1869“, където са заседавали три Велики народни събрания, днес отново обещахме на българските граждани стабилна България. Няма да отстъпим нито крачка от своето обещание. България ще бъде стабилна, а институциите ѝ ще работят в интерес на хората“, каза от трибуната народният представител от Велико Търново проф. д-р Костадин Ангелов.
По време на националната работна среща изказвания направиха още Томислав Дончев, Делян Добрев, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, кметът на Бургас Димитър Николов.

< Назад