05.10.2021

Бойко Борисов към Доналд Туск: Само изборна победа на ГЕРБ може да спре хаоса в България

България е в състояние на хаос и свободно падане след по-малко от половин година управление на Румен Радев и служебните му правителства. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск. По думите на Борисов антиваксърската реторика на Радев и на здравния му министър Кацаров разубедиха голяма част от българите да се ваксинират и сега България плаща за това със загуба на стотици човешки животи всеки ден. „178 човека са умрели само днес. Така беше и предишните дни. За съжаление така ще бъде и през следващите. България е първа по смъртност в Европейския съюз, а в същото време даряваме и продаваме ваксини на държави от Африка, както и на Норвегия. Още по-лошо – бракуваме и изхвърляме ваксини, защото са с изтекъл срок на годност. А тези ваксини ни бяха дадени приоритетно от Европейската комисия, благодарение на подкрепата на ЕНП към правителството на ГЕРБ“, категоричен бе Борисов.

         Двамата с Доналд Туск се обединиха около необходимостта от спешно стабилизиране на ситуацията в България, защото страната ни беше основен фактор на сигурност на Балканите по време на управлението на ГЕРБ и двигател на интеграцията на Западните Балкани към ЕС. По думите на Туск популизмът и фалшивите новини, използвани основно от социалистическите и националистическите партии в Европа, са сред основните фактори за дестабилизирането на редица държави на континента. В този смисъл ЕНП разчита на ГЕРБ да донесе стабилност и предвидимост на Балканите, като спечели убедително предсрочните парламентарни избори на 14 ноември и бъде в основата на бъдещо дясно-центристко редовно правителство.

         „Работим за подновяване на диалога между партиите в България. За разлика от опонентите ни, ние не чертаем разделителни линии. България има нужда от обединение срещу кризата и хаоса, оставащи след проваления президентски мандат на диктатора Радев. С ролята си при провала на преговорите за съставяне на правителство в последните два парламента, той работи срещу всички партии, за да наложи в обществото нуждата от промяна на модела на държавата към президентска република. Срещу това се противопоставя ГЕРБ. ГЕРБ е пазител на парламентарната република“, подчерта Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ информира още Доналд Туск, че перспективата пред България за присъединяване към Еврозоната е силно застрашена, защото служебното правителство на Радев увеличи рязко дълга на страната ни, а в същото време е налице отлив на чуждестранни инвестиции, висока инфлация, забавяне на растежа и опасност от европейска процедура за свръхдефицит.

< Назад