21.03.2023

Бойко Борисов: Докладът на САЩ казва, че ПП и ДБ нямат капацитет да се справят със съдебната реформа

Излезе доклад на Държавния департамент на САЩ и настана мълчание. В доклада са посочени незаконните арести, но не само нашите и на българи по време на предизборната кампания - "десетки стотици, и български мюсюлмани, и християни, и католици. Върнахме се 90-те години. И за децата е ясно, че това е незаконно, че бе поръчково и дори наказуемо. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред членове и симпатизанти в Хасково. Той припомни, че хората са били заключвани за по 24 часа без нищо, само по указания на Рашков. Трябваше ли да ни го каже САЩ? Този доклад казва, че ПП и ДБ нямат капацитет да се справят със съдебната реформа и върховенството на закона.
Относно констатациите на доклада за медийната среда, председателят на ГЕРБ припомни как Христо Иванов от ДБ каза да се свали материал незабавно от Дарик и попита: „това не е ли намеса в медийната свобода?“ „Това са хората, които парадират за върховенство на закона и че те са последната инстанция! Единият изобличен в незаконни арести, а другият - изобличен, че нарушава свободата на медиите. Колко репортажа по телевизиите видяхте за незаконното финансиране на ДБ от Нексо?“, коментира Борисов. Той обясни, че затова от САЩ ни казват, че има концентрация на икономика и власт. Бойко Борисов припомни, че ГЕРБ от 2 години не е в управлението. 360 дни са управлявали Кирил, Асен и Бойко Рашков през служебни и редовни правителства. Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че това е доклад на САЩ за тях. „Лицемерното им отношение беше в комбинация с огромна медийна подкрепа, не смееха да ги питат дори за 1 парапет. Един въпрос и отговор - грешен ъгъл, без уточняващи въпроси, за да може публиката да остане неразбрала какви са.

Борисов отново посочи, че бъдещото управление ще е трудно. "Така сме се хванали на това хоро, че ми е жал да ви оставя така. Жал ми е за направеното, за хората. Справедливостта винаги възтърежествува, истината винаги излиза наяве. Всички тези измишльотини една по една падат и се разбира каква конспирация е направена, за да се ограбят българите", коментира още председателят на партията. 2 години пауза. И всички го признават. Няма политик да не каже: "това е блато, хаос. Защо го направихте? Надградете, направете. Защо трябваше да се върнем обратно в 90-те години?", попита Бойко Борисов.
Председателят на ГЕРБ коментира и думите на президента Радев, че докато има служебно правителство, няма да даде оръжие на Украйна. "Той има още 10 дни. След 10 дни може да имаме правителство и няма никакво значение какво мисли президентът по тази тема. Той може да си говори, ама решения ще са в нас, ако имаме правителство и имаме мнозинство“, заяви Борисов. Той припомни как по време на управлението на „промяната“ ПП и ДБ оставиха външния министър на Украйна да се върти в кулоарите на НС, но не го допуснаха в пленарната зала, за каквото настояваха от ГЕРБ.  Според него Украйна трябва да получи оръжия, защото неутралитетът помага на агресора, а не на жертвата. "Не може да сме неутрални, когато ЕС дава 2 млрд. евро, НАТО е ангажиран на 100%, а ние уж сме в семейството, а сме неутрални", обясни Борисов.

Водачът за Хасково Делян Добрев също се спря на доклада от САЩ и констатациите за корупция. „При ГЕРБ инфлацията бе между 0 и 2%, за всичките години. Бяхме в топ 5, а сега сме в топ 5 отзад напред и не им е виновна войната, нито енергийните ресурси, защото инфлацията започва 2 месеца след като те станаха служебни министри, с първия бюджет, който те направиха“, посочи Добрев. Той коментира, че за разлика от служебното правителство ние ще водим война с веригите. И се възмути, че не може един хляб да се изкупува на 70 ст, а да се продава със 100% отгоре. "Когато има инфлация, хората страдат, а бюджета се пълни. Когато един хляб е 70 ст ДДС е 14 ст, но ако е 1,5, ДДС му е два пъти повече. Инфлацията взима пари от хората и пълни бюджета“, обясни Делян Добрев. "Виновникът за инфлацията е ПП. Така не може да продължава. След 2 април трябва да има правителство, иначе ще продължим да затъваме. Казвайте на приятелите си, че всеки глас, даден за ГЕРБ е глас, даден за правителство. На нас предния път не ни стигнаха 5 гласа, а на ПП - 60 и няколко. Техният кабинет дори не бе подкрепен от техните групи. Ако си набавим тези 5-6 депутати, означава, че ще имаме правителство, а проблемите знаем как да ги решим", заяви водачът за Хасково.

< Назад