03.10.2023

Антон Хекимян: София има огромен туристически потенциал, който трябва да развиваме

София има огромен туристически потенциал, който трябва да развиваме. Около това се обединихме на изключително ползотворна среща с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш. Целта ни е да развием София като дестинация за конгресен, фестивален и културно-исторически туризъм, довършвайки започнатото изграждане на бранд на столицата. Това заяви кандидатът за кмет на София от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян по време на срещата си с представители на ресторантьорския и туристическия бизнес.

„Преди Ковид-кризата София привличаше 2,5 млн. туристи годишно. Напълно реалистична цел е за няколко години да достигнем 4 млн. туристи годишно. Затова обединените усилия на общината и бизнеса са изключително важни, като поех ангажимент да създам Борд по туризъм към кмета на Столична община“ отбеляза той и допълни, че ще се изработи мобилно приложение на София по примера на община Виена, събиращо на едно място пътуването с градския транспорт, маршрутите, забележителностите, хотели и заведения.

Хекимян съобщи, че като европейска столица на спорта София привлича и може да продължи да печели домакинства на големи европейски и световни спортни състезания. „Трябва да положим всички усилия да подобрим достъпа до Витоша като възстановим Драгалевския и Княжевския лифт. Един от проектите, по който ще работя е свързването на метрото със Симеоновския лифт, което ще бъде огромно удобство както за столичани, така и за туристите“, добави кандидатът за кмет на София от ГЕРБ-СДС.

Антон Хекимян пое ангажимента да стимулира и подкрепи изграждането на нов национален стадион, който да може да посреща шампионати по стандартите на УЕФА и ФИФА. „Новият национален стадион трябва да е извън центъра на града, за да не затруднява излишно трафика. Предлагаме терен до бъдещата метростанция на Околовръстния път при Люлин“, каза той и добави, че такава е практиката на строителство в много европейски градове.

Според Хекимян трябва активно да се развива конгресен туризъм, фестивален туризъм и културно-исторически туризъм. „Една от основните идеи и план е за вторичен градски център, който да бъде разположен на мястото на бившата автогара, където ще има многофункционална зала за конгресен туризъм и много съпътстваща инфраструктура, която да поеме посетителите на града“, съобщи той.

< Назад