09.10.2023

Антон Хекимян: Ангажирам се да въведем електронно разрешение за строеж за повече прозрачност

Електронното разрешение за строеж е много важно не само за улесняване на работата, а и защото осигури допълнителна прозрачност на процеса по издаването му. Целият процес в инвестиционното проектиране може и трябва да стане електронен, с което съмненията и неясните практиките, ще бъдат спрени.  Затова София като лидер, съвместно с Националното сдружение на общините, ще бъде инициатор за създаването на работна група с МРРБ за промени в Закона за управление на територията (ЗУТ). Това заяви Антон Хекимян, кандидат за кмет на София от ГЕРБ/СДС, на среща с Камарата на строителите в България, организациите на архитектите - КАБ и САБ, инженерите в инвестиционното проектиране - КИИП и строителни предприемачи.
„Искаме диалогът да продължи, да чуем исканията ви и не само да си ги запишем, а да имаме възможността да ги реализираме“, подчерта Хекимян. Той подчерта, че работи със сериозен екип, чиито основен приоритет е създаването и налагането на стандарти за качество на елементите на градската среда. "Контролът, който искат гражданите от нас, ще е основният ни фокус. В програмата сме заложили реновиране и изграждане на 30 км трамвайни трасета, строителството на последния участък от Околовръстния път, връзките на северните райони със Северната тангента, както и изграждането на канализация", обясни още той.
Кандидатът за общински съветник от ГЕРБ/СДС Георги Георгиев коментира пред заетите в строително-инвестиционния процес риска София  да изпадне в безизходица и важните проекти за града да бъдат спрени от създаването на политически хаос. "В момента изграждаме 100 км. канализация в София, изключително важен и дългоочакван проект, който за малко да стане жертва на предизборен популизъм. Начело на Столична община трябва да стоят отговорни хора. Имаме готови проекти за канализация за над 200 млн. лв. Работата по тях можеше вече да е започнала, но правителството на г-н Петков ги извади от Плана за възстановяване и устойчивост  по неясни причини", припомни Георгиев.
Според него трябва да има предвидимост в законодателния процес в тясно сътрудничество с бранша. Той определи като недопустима тенденцията на някои политици  да се противопоставя и да се лепят етикети на цял сектор.  „Декларираме политическа воля, подпомагане с експертиза за разработване на всичко необходимо дигитализацията в Столична община, да бъде факт и да гарантираме бързина и прозрачност на работата", допълни Георгиев и предложи създаването на консултативен съвет към Общинския съвет.

< Назад