22.06.2022

ПОЗИЦИЯ на ПП ГЕРБ

Кирил Петков се прояви като най-скъпоплатения, лъжлив и страхлив ведомствен куриер на държавата.

С бездействие и лъжи Кирил Петков заблуди Брюксел, Вашингтон и Скопие, че ще отпуши Македонския въпрос. Той не само не реши спорните въпроси, а ги задълбочи и настрои два народа. Излъга българите, македонците, европейците и целия западен свят.

Кирил Петков така и не успя да изготви българско предложение по казуса с Република Северна Македония. Внесе френското предложение в бългаския парламент и се скри страхливо без да изрази позиция на правителството. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента без да заяви позиция – това е противоконституционно!

Предложението на френското председателство е отправна точка за исканията на България по отношение на РСМ, които трябва да бъдат адекватно отразени в преговорната рамка.

Благодаря на европейските ни приятели и партньори, че са ни чули и разбрали притесненията и коментарите, които нашето правителство на ГЕРБ поиска и предложи преди две години.

За съжаление, Кирил Петков със своите действия пречеше през цялото време това да се случи – с противоречивите си сигнали, със саботирането на работата на дипломатите и експертите, с двойната си външна политика, с криенето на процеса на преговори от българското общество. Нито веднъж той или негов представител не е запознал опозицията с хода на преговорите.

Нещо повече – научавахме от пресата в Република Северна Македония или от другаде какво е обещал Кирил Петков. Припомняме, че преди подписването на Договора от 2017 г., депутати от опозицията бяха информирани за всички етапи от преговорите, а проектът на договор беше изпратен в парламента за запознаване и мнение, преди да бъде приет с РМС.
В петък следобед, няколко дни преди Европейския съвета, без становище на Министерството на външните работи и на Министерския съвет, този проект беше изпратен на депутатите в Комисията по външна политика в Народното събрание.

Министър-председателят на България трябваше да има смелостта и отговорността да се изправи пред българските граждани и народните представители, ако не с лицето си, то с подписа си и да изрази мнение по тази преговорна рамка.

Затова, нашите депутати във външната комисия в парламента ще поемат процеса и инициативата да одобрят и направят предложения за преговорната рамка, за да сме уверени, че в тях са отразени заложените в рамковата позиция условия.

А Кирил Петков и неговото правителство да си свършат работата и да финализират и подобрят двустранния протокол незабавно. Да не прехвърля топката на външна комисия, в нарушение на процедурите и Конституцията. Външна комисия е помощен орган, тя не е пленарната зала на народното събрание.

Френското предложение е добра основа, която трябва да бъде използвана. Но към нея липсва двустранния протокол и пътната карта по изпълнение на Договора, които стават част от преговорната рамка.

Така както председателят на ГЕРБ сложи подписа си като министър-председател на България под Решението на Министерския съвет през 2019 г., когато внесохме в Народното събрание Рамковата позиция под Договора от 2017г., така днес Бойко Борисов обявяви, че ГЕРБ дава зелена светлина на европейския път на Република Северна Македония. Борисов започна този процес и той и народните представители на ГЕРБ ще го завършат.

За ГЕРБ няма друг път освен подкрепа за разширяването на Европейския съюз и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Това включва:
- ясни перспективи за членство на Албания и Северна Македония;
- Постигане на пълноценна енергийна диверсификация като залог за националната и регионалната сигурност;
- Етническата и религиозна толерантност са белег на всяко развито демократично общество. Държавата гарантира равните права и задължения на гражданите, независимо от техните пол, етнос или религия;
- Осъждане на руската агресия срещу Украйна и заемане на ясна и категорична позиция в подкрепа на европейските и световни санкциите срещу Русия. Оказване на пълна военна и техническа помощ на Украйна.

ГЕРБ, макар като опозиция, буквално спаси управляващите, предлагайки на Народното събрание проект на решение за предоставяне на помощ на Украйна. По този начин ние спестихме на България срам пред външните партньори.

По отношение на активното и пълноценно членство в НАТО, правителството на ГЕРБ нареди България сред първите европейски държави, които изпълниха ангажимента да отделят 2% от БВП за отбрана. България започна процес по превъоръжаване и модернизация на армията, в това число закупуване на нови самолети Ф-16 за нуждите на авиацията, нови бойни кораби за ВМС и машини за сухопътните сили.

Партньорите на ГЕРБ са в Брюксел и Вашингтон. Смятаме, че това е не само политически, но и цивилизационен избор на държавата и обществото. Всяко отклонение би ни тласнало в чужда геополитическа орбита.

ГЕРБ поиска вот на недоверие на правителството на Кирил Петков, защото не се работи по нито един от изброените приоритети. Основите, които ние положихме през годините, сега се рушат, държавата не само изпада в тежка вътрешнополитическа криза, но и губи своя външнополитически и международен авторитет.

Финансовата система на България колабира. Посредници са настанени във всяка верига на доставки на енергийни ресурси. Цените на газа и горивата достигат исторически стойности, заради което страдат както бизнесът, така и гражданите. Бензинът и дизелът поскъпват, въпреки че цената на руския суров петрол, който България внася, намалява.

 

< Назад