08.02.2024

Избраха Емил Радев за докладчик от страна на ЕНП по резолюция за облекчени гранични проверки на камионите в ЕС

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев беше избран за докладчик от страна на Европейската народна партия относно предвижданата резолюция за облекчаване на проверките на тежкотоварните превозни средства по граничните пунктове на ЕС. Решението, предприето след дебати в Комисията по петиции на Европейския парламент, цели да подкрепи превозвачите, които системно се сблъскват с трудности при преминаване на границите.
Повод за изработването на резолюция стана петиция 0146/2023, внесена от друг български евродепутат – Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), с искане за въвеждането на общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварните автомобили на вътрешноевропейските граници. Инициативата е подкрепена с над 44 000 подписа. Тя е в отговор на километричните опашки от камиони по ГКПП, които са в резултат от продължителното чакане за проверки на документи.
„Колегата ми Андрей Новаков стана основен двигател в ЕП на усилията за законодателни промени, които да облекчат тежкотоварните превози в Европа и да подобрят условията на труд на шофьорите, затова се надявам, че със съвместната си работа по резолюцията ще допринесем за по-лесно приложими и хармонизирани правила в транспортния сектор“, коментира Емил Радев. По думите му бързината и ефективността при обработването на тежкотоварните превозни средства, които премиват границите, е от съществено значение за функционирането на вътрешния пазар и защитата на принципите на свободно движение в рамките на Шенгенското пространство и отвъд него.
С цел облекчаване на проверките на камионите акцент в резолюцията ще бъде именно призива на евродепутатите към Европейската комисия за въвеждане на предложения норматив, така че при преминаване на вътрешните граници на ЕС тежкотоварните превозни средства да се обработват средно за минута. За да се гарантира задължително прилагане на този общоевропейски стандарт, ще се настоява и за санкции при неспазването му. „Това неизбежно поражда необходимостта да се извърши предварителна оценка на въздействието на текущите предизвикателства и да се формулират конкретни законодателни инициативи, които да направят изпълнението на изискванията напълно постижимо“, коментира Емил Радев.
Очаква се текстът на резолюцията да бъде гласуван в комисията по петиции през март. Чрез него се предвижда ЕП да потвърди ангажимента си за насърчаване на оперативната ефективност, икономическата конкурентоспособност и защитата на здравето на шофьорите, но и да обърне специално внимание на ефекта от задръстванията и опашките по границите върху околната среда, състоянието на пътната мрежа и безопасността на движението по пътищата.

< Назад