20.10.2017

Здравко Костадинов: С намаляването на данък сгради се утежнява финансовото състояние на Община Сливен

С решението си да се намали данъкът за недвижимите имоти в Сливен за 2018 година, част от общинските съветници лишиха Общината от близо 1 млн. лв., което ще утежни и без това тежкото й положение. Това каза общинският председател на ГЕРБ–Сливен Здравко Костадинов. Според него и общинските съветници от ГЕРБ по време на последното заседание на Общинския съвет, в заседателната зала са изговорени много неверни неща, което наложи отново да бъде представена справка за мястото на Сливен в страната по ниво на данъците.

 

„За 2017 година за физическите лица данък сгради в община Сливен беше 3,2 промила и 0,9 промила за такса битови отпадъци, което сумарно е 4,1 промила. Предложението на кмета, което ние подкрепихме, беше тази ставка от 4,1 промила да се запази, като данък сгради се намали с 0,15 промила и с толкова да се увеличи таксата за битовите отпадъци. С това наше предложение, което не беше прието, данъкът за жителите на Сливен, за следващата година, щеше да остане същия и нямаше да се утежни бюджетът на собствениците на имоти“, обясни Здравко Костадинов. Той припомни, че Сливен, в сравнение с други градове от страната, със същия брой население и стандарт на живот, е на 11-то място в страната, по отношение на данък сгради и такса битови отпадъци. С по – високи данъци са градове като Ямбол, Разград, Хасково, Смолян, Добрич, Пазарджик, Габрово, Плевен, Перник и Монтана. По данъчна ставка за бизнеса за тази година, в сравнение с останалите 26 града в страната, Сливен е на последното, 26-то място. На първо място е Пазарджик с 15,2 промила, а Сливен е на последното място с общ данък от 4,4 промила, който е най – ниския за бизнеса в страна.

 

„Предложението на кмета Стефан Радев, което беше подкрепено от общинските съветници от ГЕРБ, бе данък сгради от 3,2 да бъде намален на 3,15 промила, а такса смет да бъде увеличена от 0,9 на 1,5 промила, което сумарно се увеличава от 4,4 на 4,65 промила. Това увеличение на данъчните ставки щеше да отведе Сливен от 26-то на 24-то място. С решението си обаче да се намалят данъчните ставки от 4,4 на 4,2 промила общинските съветници, които го подкрепиха, постъпиха безотговорно, защото сега Община Сливен губи 930 000 лв. на година. Заради тежкото си финансово положение не можем да си позволим да се лишим от средства. Всички си спомняме, какво беше състоянието на Общината преди две години – огромни задължения и тежко финансово положение“, каза още Здравко Костадинов.

 

Той обясни, че ако местният парламент бе приел предложението на кмета в приходите в Общината от данъци са щели да бъдат 10 564 000 лв., но с прието решение очакваните приходи ще са с около 1 млн. лв. по – малко. Общинският председател на ГЕРБ заяви, че с това намаление има огромен риск Община Сливен да изгуби и 5 млн. лв., които получи от Министерство на финансите за реализиране на оздравителния си план. „Популизмът и безотговорното говорене и вземане на решения не са верния път за излизане от кризата, в която се намираме. 8 200 000 л. е план – сметката за сметопочистване, сметоизвозване, депониране на отпадъците и други дейности, но ще събираме 4,2 млн. лв., като половината, близо 4 млн. лв. Общината ще трябва да дофинансира от собствения си бюджет, което ще ни лиши от други дейности – благоустрояване, социални услуги, спорт, култура“, каза Костадинов. Той разясни, че данък сгради и такса битови отпадъци са два различни налога, които се използват за отделни дейности, като идеята е такса смет през годините да се увеличи, за да се покриват разходите, а данък сгради да се намалява или да запази нивото си.

 

Общинското ръководство на ГЕРБ коментира и решението на местния парламент да се запази Центърът за кожни и венерически заболявания. „Принципал на Центъра, който има големи задължения, е Общински съвет. Ние никога не сме искали да закрием дейността на този Център. Напротив. Според нас правилно е Центърът за кожни и венерически заболявания да стане част от областната болница, като искаме да запазим дейността му, както и лекарите и персонала. Всички знаят, че финансовото състояние на дружеството е трагично. Загубите са над 110 000 лв. В това му състояние рискуваме някой от кредиторите да предяви претенции към сградата и активите. Ако Общински съвет ликвидира Центъра, то активите и сградата ще останат общинска собственост, която да се ползва от болницата. Искам категорично да заявя, че нямаме намерение да закриваме, а напротив да запазим дейността на Центъра за кожни и венерически заболявания, защото сме рисков район и трябва да продължи дейността му“, коментира още Костадинов.

 

Беше коментирана и работата по изграждане на кръговото кръстовище на „Розова градина“ и пробива на улица „Раковски“. Очакванията на общинското ръководство на ГЕРБ са активните дейности по двата мащабни проекта да започнат в началото на следващата година, а от следващия месец санирането на 12 от жилищните блокове.

 

Общинското ръководство на ГЕРБ заяви благодарност към кмета Стефан Радев за усилията му да оздрави община Сливен. „Няма човек, няма кмет или партия, които да не искат да налагат мерки, които да се харесват от гражданите. Всички знаем, какво беше състоянието на община Сливен, когато Радев пое този мандат. На всички е ясно, че кметът положи неимоверни усилия да бъде приет този оздравителен план. Факт е, че Община Сливен беше първата одобрена община и искрено се надявам Общинският съвет и общинските съветници, независимо от коя политическа сила са, да не връщат Община Сливен две години назад. Призоваваме съветниците да не рискуват това което целим, ние от ГЕРБ като политическа партия и Стефан Радев като кмет, както и жителите на общината, а именно да спасим Сливен. Последните действия на общинските съветници обаче говорят друго. Позволяваме на популизма да ни повлече в една много по – лоша спирала от преди години. Благодарим на Стефан Радев, защото се убедихме в неговия професионализъм и въпреки всичко продължава да отстоява това, което е полезно, и това което трябва да се случи в община Сливен. Пожелавам му да продължи да работи и да не се поддава на популизма, за да можем след 2 години да кажем, че община Сливен е в добро финансово състояние, като това най – вече да се усети от жителите на града“, коментира бившият народен представител от ГЕРБ Мария Белова.

 

< Назад