06.03.2015

Здравко Димитров, ПП ГЕРБ: Добрият бизнес климат в област Пловдив е основно средство за борба с безработицата

Народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ-Пловдив област Здравко Димитров взе участие в регионалната кръгла маса на тема: "Заплащане на труда и заетост. Регионални аспекти, предизвикателства и възможности". Събитието бе организирано от Регионалния съвет на КНСБ.

 

Пред журналисти Здравко Димитров коментира, че област Пловдив може да се гордее с факта, че регистрираните безработни са по - малко с около 2 000 души в сравнение с миналата година. По думите му, равнището на регистрирана безработица в региона по данни на РСЗ е 9,0% и е по-ниско от средното за страната – 10,7%. Димитров посочи, че най-много безработни в област Пловдив в края на декември 2014 г. има регистрирани в община Садово, а най-малко в община Лъки. Според него

свободните работни места в областта са се покачили със 7,6%  в сравнение с предходната година.

 

„Това се дължи предимно на частния сектор, който предлага по-голямата част от работните места. Това се дължи и на политиката на правителството, и на първия кабинет на Бойко Борисов, които винаги са заставали зад бизнеса и са подкрепяли новите инвестиции. В област Пловдив стъпват все повече нови компании, които дават работа на хората от региона и вкарват свежи пари в икономиката “, коментира още Здравко Димитров.

 

В кръглата маса на КНСБ взеха участие президентът на КНСБ Пламен Димитров, Мария Георгиева - директор на Регионалната служба по заетостта, Атанас Чернаев- директор на Инспекция по труда Пловдив, представители на работодателски организации на територията на област Пловдив, представители на организации на работниците и служителите, държавни институции, представители на местната власт, народни представители от Пловдив и Пловдив-област.

 

 

Конференцията започна с изказване на президента на КНСБ Пламен Димитров във връзка с поуките от миналото, постиженията на КНСБ, предизвикателствата пред труда и синдикализма и хоризонт пред Конфедерацията. По време на форума бяха обсъдени още състоянието на пазара на труда, нивата на заплащане, перспективите по отношение на заплащането.

< Назад