18.03.2021

Започва изграждането на нова Индустриална зона в Симитли

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви старта на изграждането на нова Индустриална зона на територията на община Симитли. В срещата участваха още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, кметът на Симитли Апостол Апостолов и евродепутатът Андрей Новаков.

„Изграждане на икономически зони в страната е приоритет за нас. След съгласуване с областния управител на Благоевград и с Агенция по кадастъра се апортират 153 дка държавни имоти в капитала на Национална компания „Индустриални зони”, където да се изгради икономическа зона на територията на община Симитли. Това ще помогне на развитието не само на община Симитли, а на цялата Благоевградска област”, каза министър Борисов.

Той подчерта, че по време на кризата България се е справила много добре с привличането на инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите.

„От началото на кризата сме насърчили проекти за 1,6 млрд. лв., от които за 1 млрд лв. през 2020 г. и останалите за настоящата година. Тази политика ще продължи занапред и съм уверен, че заедно с местната власт по отношение на градоустроствените процедури и това което ще свърши Национална компания „Индустриални зони” ще имаме нови инвеститори в областта и в общината”, коментира министърът на икономиката.

„Благодаря на министър Борисов и на министър Желязков, както и на цялото правителство, че успяхме да стигнем до изграждането на втора икономическа зона в община Симитли”, каза кметът Апостол Апостолов. Той уточни, че във функциониращата индустриална зона, изградена на територията на бившето военно поделение, работят над 1500 души. Според Апостолов в новата индустриална зона се очаква да се разкрият близо 2000 нови работни места.

„Вече имаме потенциални инвеститори в новата иконочимеска зона, има подадени над 10 заявления от най-различни фирми от съседни държави, испански, френски. Това ще допринесе за развитието на цялата област, защото община Симитли се намира на стратегическо място - близо до две граници, до големите курорти Банско и Сандански, до София, както и до областния град”, каза още Апостол Апостолов. Според него придвижването ще се улесни още повече, тъй като благодарение на премиера Борисов в лота на магистралата е включен и мостът над р. Струма.

Апостол Апостолов подчерта, че ключовото разположение на новата индустриална зона ще даде сериозен тласък на икономиката и ще допринесе много хора от цялата област да намерят работа.

< Назад