28.10.2020

Зам.-министър Таня Михайлова и Иван Миховски поздравиха екипа на НУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Троян за вековния юбилей

Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и народният представител Иван Миховски поздравиха днес педагогическия екип на НУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Троян по повод 100-годишнината от създаването му. Тържеството трябваше да се състои на 24 май, но заради пандемията бе отложено за днес, когато отново се провали честването. Гостите обаче бяха посрещнати по противоепидемичните правила – с маски, от дистанция.

„100 години за едно училище не са просто отброени от календара дни, месеци, години, а много вълнения, успехи, училищни притеснения, глъч по коридорите, поставени цели, постигнати мечти - пълноценни живот та едно българско училище. Отбелязване празника в необичайна обстановка, но отново с присъщата отговорност, която проявява винаги българският учител. Учителите, за които работата им е призвание и учениците, които всеки ден научават нещо ново и израстват. Подкрепени от родителите, всички се стремят към знанието. Да носиш името на светите братя Кирил и Методий, небесните съпокровители на Европа, е чест и отговорност, но и орис да бъдеш духовното средище на една общност. Такова е било винаги българското училище. Ще имате и вашият истински празник с много цветя и усмивки, с настоящи и бивши ученици, настоящи и бивши учители, но всички приятели на училището. Днес нека бъдем отговорни за утре! И се пазете! Бъдете здрави!“. Това каза на учителите и ръководството зам.-министър Михайлова и подари на училището уникална икона на Светите равноапостоли.

„Да се завърнеш с първото си училище е точно толкова вълнуващо, колкото да се върнеш в бащиния си дом, когато дълго те е нямало. Това чувство изпитвам винаги тук, където преди много години първата ми учителка г-жа Иванка Костова ме поведе за ръка по пътя на знанието. Днес в тези класни стаи учи и дъщеря ми, тук ще учи и синът ми, така че училището е на век и поне век още трябва да го има и да учи децата на четмо и писмо“, каза пък в словото си Иван Миховски. Той връчи на домакините си плакет на НС и им пожела здраве, като ги увери, че правителството вече е показало пълната си подкрепа за образованието – вдига учителските заплати и прави така, че и деца, и учители да имат възможности за работата си в пандемичната ситуация.

< Назад