24.10.2022

За седми път Андрей Новаков е избран да представлява Европарламента в преговорите за годишния бюджет на ЕС

За седма поредна година Европейският парламент определи българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков да представлява институцията в преговорния процес за годишния бюджет на Европейския съюз. Новаков е единственият българин в преговорния екип и по силата на това решение предстои той да защитава позицията на Европарламента в тристранните срещи с Еврокомисията и Европейския съвет, където да бъде намерен компромис по отношение на финансовата рамка на ЕС за 2023 г.

Процедурата по изготвянето на бюджета вече е в ход, като по-рано през месец юни Европейската комисия предложи годишен бюджет на ЕС от 185,6 млрд. евро за 2023 г., който да бъде допълнен с близо 113,9 млрд.  евро безвъзмездни средства по линия на инструмента "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU). Комисията предвижда още през годината да бъдат внесени допълнителни предложения за финансиране, свързани с икономическото възстановяване и растежа след пандемията от коронавирус и за справяне с предизвикателствата, възникнали от войната в Украйна. В първоначалното предложение на ЕК се предвиждат 53,6 млрд.  евро за общата селскостопанска политика, а 46,1 млрд. евро - за регионално развитие и сближаване.  1,2 млрд. евро са предвидени за отбрана.

От своя страна на последната си пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент гласува и прие позицията си за преговори за бюджета на Европейския съюз, в която българският евродепутат Андрей Новаков настоя за над 50 млн. евро повече за развитие на ключови политики. Предложените от него промени в бюджета за догодина целят осигуряване на допълнително финансиране в областите с най-наболяла необходимост от подкрепа за възстановяване на икономиката и укрепване на системите за сигурност, отбрана и превенция от финансови измами.

Още през м. септември Новаков депозира предложенията си за промени в ресорната Бюджетната комисия на Европарламента, като в тях настоя за увеличение на средствата в 6 направления. Сред тях са допълнителни средства за инфраструктура за цифрови услуги (Механизъм за свързване на Европа), подкрепа дейността на ключови европейски структури като Европейската прокуратура, ОЛАФ, Европейски фонд за отбрана (ЕФО), подкрепа за военна мобилност и Инструмента за финансово подпомагане за управлението на границите и за визите.

Предстоят преговори по измененията в тристранен формат с участието още на Комисията и Съвета, като се предвижда финалното гласуване на бюджета на ЕС за 2023 г. в Европейския парламент да бъде през месец ноември.

 

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. През последните шест години той е част от преговорния екип на Европарламентa за ежегодните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

 

 

< Назад