18.05.2022

Юнус Омарже в Сандански: За ЕК автомагистрала "Струма" е приоритет и строителството й трябва да продължи възможно най-бързо

За Европейската комисия автомагистрала "Струма" е приоритет и строителството й трябва да продължи възможно най-бързо, иначе това ще представлява икономически удар върху обществото на Европа. Това заяви Юнус Омарже, председател на комисията по регионално развитие в Европейския парламент на конференция в Сандански, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той е на работното посещение у нас, което включваше оглед на строителството на автомагистрала "Струма", тунел "Шипка", както и срещи с представители на местната власт в Благоевград и Габрово. 

Омарже посочи, че България има геостратегическо положение и като порта към Азия на Европейския съюз, трябва да има ясна пътна стратегия. „Видях пътища, които не са завършени и това дава лош имидж за кохезионната политика. Изненадан съм, че пътищата в строеж са празни, няма хора и техника”, каза Омарже. По думите му в интерес на България, а и на ЕС, е да бъдат завършени инфраструктурни и транспортни проекти, които са започнали преди автоматичната отмяна на бюджетни кредити от предишен програмен период. „Работата по широките консултации с всички заинтересовани страни трябва да продължи по възможно най-прозрачен начин, както беше поискано от Европейската комисия. Това ще даде възможност за финализиране на договора за партньорство и оперативните програми в регионите. Като неотложен въпрос в целия Европейски съюз призоваваме държавите да работят в съответствие с разпоредбите, договорени и гласувани от EП”, каза още Омарже.

По думите му в последните години България се е възползвала от глобален пакет от 11 млрд. евро., като част от средствата са помогнали за развитие на инфраструктурата. Ако България не се справя справя, значи и ЕС не се справя. Има започнати проекти в предишния програмен период и те не бива да бъдат поставяни под риск”, посочи председателят на комисията по регионално развитие в Европейския парламент.

Евродепутатът Андрей Новаков, член на комисията по регионално развитие, заяви, че през последната година често говори с Омаржи и е бил поставен в позиция да обяснява защо е връщан Планът за възстановяване и защо България не е сред страните с одобрени проекти. Има угроза, ако тези проекти не се приключат в срок, да трябва да върнем пари, каза Новаков.

Пред общинските съветници от Благоевградска област Омерже подчерта, че е нужна повече комуникация между правителството и местната власт, за да се завършат започнатите проекти.

< Назад