19.10.2018

Вяра Церовска: Перник е сред градовете с най-много паркови пространства, зони за отдих, спорт и игра

Обичам моя Перник, защото съм родена и израснала в него. Тук са моите корени и всичко около мен - хората, сградите , улиците, пъстротата на Струма, изгревът над Витоша и залезът над Голо бърдо говорят с езика на моето сърце.

Вложихме усилия, за да превърнем нашия град в едно по-уютно и красиво място. Това заяви в приветствието си кметът на града Вяра Церовска на тържествена церемония, с която Перник отбеляза своя празник. Тя припомни, че празникът е повод да изразим любовта си към града и желанието да работим за него.

"Днес е празникът на Перник - най-тържественият и най-богатият ден от годината. Денят, в който почитаме нашия закрилник - Свети Йоан Рилски Чудотворец, най-големият български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога.

Няма бъдеще без достойно минало. Историята на града ни пази героични страници и дела, които са оформили гордия и несломим дух на перничани. Тук са научени много безценни уроци по родолюбие. Всички носим в сърцето си духа на своите деди, тяхната сила и вяра, техния твърд характер и мъдростта. Легендите и песните за непобедимия болярин Кракра са живи и до днес, а ние сме длъжни да съхраним делото му и да го продължим", обърна се градоначалникът към съгражданите си и подчерта, че днес можем да се похвалим, че Перник е един от градовете с много паркови пространства, зони за отдих, спорт и игра.

В тържествено дефиле на училищата, носещи името на покровителя на Перник Св. Иван Рилски, и тържествената церемония по издигане на националния флаг на пл. „Кракра“ се включиха зам. - председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев, областният управител Ирена Соколова, зам. - кметовете на Общината, общински съветници и кметове на населени места от ПП ГЕРБ-Перник и стотици граждани.

Приветствие към перничани отправи и областният управител Ирена Соколова.

"Перник днес е модерен европейски град, със съвременен облик и визия. Град, в който най-голямото богатство са хората живеещи тук! Тук и сега силно усещаме огъня на славното миналото на древния и прочут Перник. Той е основанието ни за гордост и самочувствие, и ни вдъхновява да продължаваме да пишем неговата нова история", заяви губернаторът на Перник и допълни, че именно затова е важно да проумеем, че всеки от нас поотделно е отговорен за развитието на града ни като това се случва в духа на повече единомислие, диалог, подкрепа и разбиране.

Поздравителни адреси по случай празника бяха изпратени от премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, от зам-председателя на политическата сила Цветан Цветанов, от председателя на българския парламент Цвета Караянчева, от народните представители от ГЕРБ Красимир Велчев и д-р Александър Александров.

На тържествената церемония с почетен знак "Почетен гражданин на Перник" бяха удостоени народната певица Павлина Горчева и баскетболната легенда Евдокия Огнянова /посмъртно/Програмата продължи с уникални изпълнения на танцьори от пернишките състави.

< Назад