01.12.2016

Владислав Николов: Бюджет 2017 е балансиран и създава предпоставки за по-добро икономическо развитие

Медия: Радио К2

Владислав Николов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на Комисията за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране, член на Комисията по бюджет и финанси, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Ще подкрепи ли ГЕРБ сформирането на правителство в мандата на 43-то Народно събрание?

Владислав Николов заяви, че ГЕРБ стои на позицията, че няма да подкрепи правителство на друга парламентарна група в рамките на този парламент. Той обясни, че решението е взето вчера на събрание на групата, на него се е наложило мнението, че останалите групи продължават да подхождат с изключителен популизъм при обсъждането на бюджета, който е най-важният закон за страната, при това положение няма как групата на ГЕРБ да даде своята подкрепа.

Предложението на ПФ за 300 лева минимална пенсия.

Народният представител обясни, че от ПФ при гледането на бюджета на ДОО са продължавали да държат на своето предложение за минималната пенсия. Важно е обаче да се обясни, че дефицитът на НОИ към момента е 4,3 милиарда лева. Осигурителните вноски, които плащат всички, които работя и се осигуряват, са 5,6 милиарда. Необходимата сума за изплащането на пенсиите към момента, 8,9 милиарда лева. „Представете си, че приемем техните предложения, значи ще стават почти 11 милиарда или дефицитът на НОИ ще се увеличи на почти 6 милиарда! Откъде трябва да се вземат тези пари?”, попита Владислав Николов.

Владислав Николов каза, че България през настоящата година има най-доброто си развитие за последните 7-8 години. Това го показват макроикономическите показатели. Всичко това може да бъде сринато с предложението за минимална пенсия от 300 лева. „Можем да предлагаме и ние такива неща и да намерим дори и източници, които те предлагат, но през следващата година откъде ще се вземат парите?”, попита народният представител от ГЕРБ.

„Вашата позиция е разбираема, защото няма откъде да се намерят парите, но позицията на пенсионерите също е разбираема. Представяте ли си как се живее с пенсия от 150 лева, това е направо мъчение. И нека да бъдем справедливи и да дадем заслуженото и на едно такова предложени, за което, не говоря, че сега трябва да се вземе това решение, но по предложението трябва да се мисли!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й се съгласи, но постави още един допълнителне въпрос, какво ще се прави с пенсиите от 302 или 305 лева, тези хора справедливо биха поставили въпроса защо техните пенсии няма да се вдигат. „Не трябва да поставяме под риск пенсионната система в България. Когато има популистки предложения, това може да доведе до срив пенсионната система и тогава какво ще правим? Ние сме за това пенсионерите да взимат това, което им се полага и да живеят нормално в България, но не по начин, който може да застраши пенсиите на всички пенсионери в България!”, категоричен бе Николов.

Предвидени ли са в бюджета за 2017 средства за нов тип политика за развитие на икономиката?

„В бюджета за 2017 заложени ли са средства за нов тип политика за развитие на икономиката?”, попита водещата Клара Маринова. Владислав Николов отговори, че са заложени и пряко, и косвено. Той продължи, че бюджетът е инструмент за провеждането на политиките на едно правителство. Непрекият инструмент, който може да стимулира икономиката, това е образованието. Виждаме, че у нас се търсят квалифицирани работници, но тях ги няма. Затова и се въвежда например дуалното образование. Този инструмент обаче ще даде резултати след 5-10 години.

Владислав Николов обясни, че друго нещо, което стимулира икономиката, е финансирането на енергийната ефективност на сградите. По този начин много средства ще влязат реално в български фирми.

Дефицитът.

„Защо за тази година няма дефицит, а за догодина се предвижда дефицит?”, попита водещата Клара Маринова. Владислав Николов обясни, че преди няколко години сме имали свръхдефицит, но сме успели през последните две години да го свалим до съвсем разумни граници. Той обясни, че всъщност дефицитът представлява средства, които макар и на кредит, влизат в българската икономика. Така че това е един инструмент, който не е за подценяване. Още повече, че България е една от най-дисциплинираните държави в Европа.

Обобщението му за бюджет 2017.

„Кажете обобщаващо, българинът по-добре, по-зле или както през тази година ще живее през 2017?”, попита водещата Клара Маринова. Владислав Николов отговори, че в резултат на макроикономическите показатели, които имаме, смята, че през следващата година българинът ще живее по-добре. Той обаче подчерта, че парите обичат спокойствието и затова трябва да се осигури спокойствие и стабилност за бизнеса, за да може да инвестира. „Бюджет 2017 е на няколко основни политики – здравеопазване, образование, превъоръжаване и програмата за енергийна ефективност. Бюджетът е консервативен, защото винаги десните партии залагат на по-консервативен бюджет, а когато има повече приходи, тогава харчим. Така че бих казал, че това е балансиран бюджет, който е подготвен да издържи на това, което ще бъде през 2017. При всички случаи това, което е заложено, е България да върви към по-добро икономическо развитие!”, обобщи Владислав Николов

Изказването на премиера в оставка Бойко Борисов на церемонията за връчване на наградите „Мистър и Мисис икономика”.

„Моля Ви да дешифрирате думите на вашия лидер и премиер в оставка снощи на събитието на КРИБ, той каза – „Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее в България” и в следващото изречение, че „има всеобща лудост”. Сега ми кажете какво значи здрав разум и всеобща лудост?”, попита водещата Клара Маринова. Владислав Николов отговори, че лично за него здравият разум в България е бизнесът и трябва да се мисли прагматично за това, което реално може да се случи. Той продължи, че е въпрос на време в България много неща да се отрезвят, защото всички се подлъгваме периодично по определени популистки неща.

„Ако здравият разум е бизнесът, то лудостта политиката ли е?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че има някои политици, които по този начин се опитват да насочват вниманието към тях. „Хората искат повече пари, а за да се случи това трябва да има бизнес. Някой да работи, да ги изкара и да си плати данъците и осигуровките. По друг начин няма как да дойдат парите. Ако някой си мисли, че само със субсидиране, с кредитиране ще плащаме пенсиите, то ще плащаме една, две, три години, а след това какво ще се случи?”, завърши Владислав Николов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад