27.05.2015

Владимир Уручев с призив за ускорено създаване на регионален енергиен пазар и Югоизточен Европейски газов хъб

Евродепутатът Владимир Уручев ( ЕНП/ГЕРБ) участва в конференцията „Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност“, която се проведе в Гранд Хотел София. В събитието се включиха министърът на енергетиката Теменужка Петкова,  зам.-министрите Николай Николов и Жечо Станков, председателя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев, депутати от НС, както и изпълнителни директори на държавни енергийни компании. Организатори на конференцията бяха Сдружение „Граждани за европейско развитие на България, Вилфред Мартенс център за европейски изследвания и българският офис на фондация „Ханс Зайдел“.

Евродепутатът Владимир Уручев представи пред участниците във форума, визията за създаване на Европейски енергиен съюз и предвижданите политики за постигане на енергийна сигурност за страните от ЕС, особено в контекста на развитието на конфликта в Украйна и руската заплаха от спиране транзита на газ през тази страна, което предизвиква сериозни въпроси за доверието във външните търговски партньор. Страни като България, Австрия, Унгария, Литва и Полша, които внасят повече от 75 % от своя газ и/или петрол от Русия,  са силно уязвими и затова още по-заинтересовани от решителни общоевропейски действия, които да намалят ролята на вноса на енергоносители в горивния баланс на ЕС до нещо по-лесно управляемо, разясни Владимир Уручев. Според него, най-добрият начин да бъдат постигнати тези цели е чрез засилване на регионалното сътрудничество и координацията на страните от Югоизточна Европа. В тази връзка той подчерта и приоритета на ЕС за изграждане на междусистемни връзки между страните по един съгласуван начин, при навременното прилагане на енергийното законодателство на Съюза с оглед ускорено създаване на регионален енергиен пазар и Югоизточен Европейски газов хъб. България може и трябва да бъде основната движеща сила на това регионално сътрудничество, а създадената регионална група за координация по газовите въпроси на най-високо политическо ниво беше първата стъпка. Следващите стъпки на сътрудничество за изграждането на регионален пазар на енергия, следва да бъдат на ниво регулаторни органи и системни оператори,  които да доведат до нужната хармонизация между регулаторните режими на страните от региона, посочи българският евродепутат.

Владимир Уручев очерта  и предизвикателствата, които могат да се окажат съдбоносни по отношение реализацията на инициативата за изграждането на Европейски Енергиен съюз, а именно до каква степен националните правителства в страните членки ще са готови да преотстъпят  на ЕС част от суверенитета си с сферата на националните енергийни политики. Според българският евродепутат, предлаганият Енергиен съюз е по-скоро процес, който ще позволи на енергетиката да се гледа и като на споделена компетентност. Това от своя страна ще доведе до повече единни наднационални действия в тази област, ползите от които ще се усетят от всички: държавите, индустрията и потребителите, категоричен бе българският евродепутат.

 

 

< Назад