28.03.2015

Владимир Уручев, ГЕРБ/ЕНП участва в международната конференция „Ядрената енергетика на либерализирани енергийни пазари: Технологии, финансиране, планиране”

Евродепутатът Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) участва като модератор в международната конференция „Ядрената енергетика на либерализирани енергийни пазари: Технологии, финансиране, планиране”, която се състоя в София и бе организирана от Българския енергиен и минен форум.

Участие в конференцията взеха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, експерти от АЕЦ „Козлодуй” и ДП РАО, регулаторни органи и представители на специализирани компании от над 11 държави – Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Италия, Австрия, Полша, Чехия, Македония и България, както и представители от дипломатическите мисии на страни-членки на Европейския съюз и САЩ,  акредитирани у нас.

Във встъпителните си думи като модератор на панела Владимир Уручев очерта  проблемите пред ядрената енергетика в ЕС и възможностите за тяхното разрешаване.

Той  представи европейското законодателство, както и инициативата за Европейски Енергиен Съюз(ЕЕС), като подчерта, че то не отнема суверенитета на страните членки сами да определят своя енергиен микс. Владимир Уручев определи като съществен пропуска по отношение на отъсътвието на ядрената енергия, като един от видовете енергия, допринасящи  за декарбонизацията и представляващ важен инструмент за постигане на беземисиона енергетика в ЕС до 2050 г.

Акцент бе поставен и върху усилията, които страните членки и европейските институции трябва да направят,  за да  може ядрената енергетика да заеме своето достойно място. В тази връзка българския евродепутат  очерта основните предизвикателства  и проблеми пред ядрената сектор, свързани с финансирането в условия на либерализирана пазарна икономика, както и въпроса с държавните гаранции, дългосрочното планиране,  енергийната сигурност и декрабонизацията.  Владимир Уручев обърна внимание и върху дългите срокове на планиране, лицензиране и изграждане на нови атомни мощности и изтъкна необходимостта те да бъдат съкратени, като паралелно се развива ядрената безопасност, с включването както на експертната общност, така и на институциите.

Владимир Уручев се спря на предизвикателството пред ядрената безопасност след двете ядрени аварии в Чернобил и Фукушима -  събития, изцяло променили обществените нагласи  и оказали огромен натиск върху ядрената енергетика в ЕС, довел до спиране на ядрени мощности в фържави като Германия или отказ от строежа на нови такива. В същото време на Изток ядреният бум е налице - в страни като Китай, Индия, Южна Корея. „Ето защо ЕС трябва да се бори да запази своето място в глобалната конкуренция, развивайки кадри, нови технологии, регулаторен и институционален капацитет  в ядрения сектор“, категоричен бе българският евродепутат от ГЕРБ.

 

< Назад