30.06.2016

Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ): Зимният енергиен пакет ще повиши енергийната сигурност на Европа

Изслушване, посветено на т.нар. Зимен енергиен пакет,  който да подготви ЕС за глобален енергиен преход,  се проведе  днес в  EП по инициатива на евродепутатите  от Европейската народна партия Йержи Бузек, Владимир Уручев, Алдригас Саудергас и Андрас Гюрк. Участие във форума взе и заместник-министърът на енергетиката Николай Николов, който представи българската позиция по законодателството от Зимния енергиен пакет, както и дейностите в България и региона за повишаване на енергийната сигурност , за диверсификация на енергийните източници, доставки и маршрути.

Енергийната сигурност е един от основните елементи на стратегията за Енергиен съюз - ключов политически приоритет на Комисията Юнкер, а предложените в Пакета мерки ще доведат до по-голяма прозрачност на европейския енергиен пазар и ще укрепят солидарността между държавите -членки, подчерта Владимир Уручев, който откри и модерира първия панел на форума, посветен на повишаването на капацитета на ЕС за справяне с газови кризи и преодоляване на евентуални прекъсвания при енергийните доставки. Темите, в  този първи панел бяха свързани с два от ключовите документи в Пакета, а именно ревизията на Регламента за сигурността на газовите доставки  и предложението за създаването на механизъм за предварителен обмен на информация във връзка с междуправителствени споразумения между държавите-членки и трети държави в областта на енергетиката, по което предложение българският евродепутат е съдокладчик от името на ЕНП.

Друга част от дискусията бе посветена на новите стратегии на ЕС за втечнен природен газ, за газовите хранилища, както и  в сферата на отоплението и охлаждането.
Като лекторите в изслушването взеха участие и представители на Агенции за енергийна ефективност, посланици, енергийни компании и други заинтересовани страни.

< Назад