26.05.2015

Владимир Тошев, ГЕРБ - Видин: Открихме за посетители една от най-красивите пещери в България

Искам да поздравя всички, които сме тук, за да открием този уникален обект – една от най-красивите пещери в България - „Венеца”, която вече е достъпна за туристи. Преди четири години, с кандидата тогава за кмет на Димово Лозан Лозанов, си поставихме цел. В Димовска община има две уникални пещери – Козарника и Венеца - да ги отворим и благоустроим за посещение. Природният феномен „Венеца” е социализиран и  достъпен за туристи чрез европейско финансиране по програмите за трансгранично сътрудничество и за развитие на селските райони. Това заяви народният представител от ГЕРБ – Видин Владимир Тошев в село Орешец. Тошев, министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на община Димово Лозан Лозанов  откриха за посетители пещерата "Венеца", която се намира край село Орешец. Народният представител обясни, че пещерата е обявена за природна забележителност заради красивите си калцидни образувания и ледени кристали. По програмата са изградени 400 метра туристическа пътека, паркинг и информационен пункт, в пещерата има монтирано и художествено осветление.

Министерство на туризма ще популяризира „Венеца" като част от културно историческия маршрут "Богатството на Северозапада", съобщи министър Николина Ангелкова. Маршрутът обхваща всички общини от областите Видин, Монтана, Враца и Плевен и ключови обекти от тях, които са благоустроени. Министър Ангелкова и народният представител Владимир Тошев бяха сред първите посетители на пещерата, която освен уникалните скални образования и природни красоти, предлага и екстремно преживяване.

Владимир Тошев и министър Ангелкова посетиха и град Кула, където разгледаха крепостта "Кастра Мартис". Крепостта попада в кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм в България, финансирана по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г.

< Назад