20.10.2020

Великотърновските депутати от ГЕРБ проведоха приемни за жителите на Свищов и Полски Тръмбеш

Народните представители от парламентарната група на ГЕРБ Клавдия Ганчева, Станислава Стоянова и Станислав Стоянов проведоха съвместни приемни за жителите на общините Свищов  и Полски Тръмбеш. Заедно с депутатите, на приемната в дунавския град бе председателят на ОбС д-р Кристиян Кирилов. Посетителите в приемната споделиха свои проблеми, а някои от казусите намериха решение веднага, благодарение реакцията на местната власт, в лицето на д-р Кирилов. Това за пореден път доказа ефективността на комбинирания формат на приемните дни, които провеждат народните представители от най-голямата парламентарна група.

Свищовлии бяха заинтересовани от различни политики на правителството, касаещи не само местните хора, но и българското общество като цяло. Сред най-разискваните теми бе състоянието и бъдещето на Стопанска академия „Д. А. Ценов”. Народният представител Станислава Стоянова, която е член на парламентарната комисия по образование и наука увери хората, че правителството продължава да изпълнява приоритетно ангажимента си за развитие на образованието в България. Освен поетапното удвояване на учителските заплати в сектора на средното образование, тя посочи като пример и предстоящото увеличение с 50 млн. лв. на средствата за заплати на преподавателите във висшите учебни заведения. По нейните думи, това е най-голямото такова увеличение в последните три десетилетия. По отношение на Стопанска академия народният представител бе категорична, че както местната власт, така и централната, осъзнават значимостта на учебното заведение за региона и припомни, че наскоро правителството на Бойко Борисов отпусна на ВУЗ-а допълнителен финансов ресурс от 2 млн. лв.

На въпрос, свързан с пенсиите и детските надбавки, народният представител инж. Клавдия Ганчева разясни, че засега намеренията на изпълнителна и законодателна власт са от догодина минималната пенсия да нарасне на 300 лв., както предвижда програмата за управление, а останалите пенсии да се увеличат по швейцарското правило. Според Ганчева таванът на пенсиите също ще бъде повишен, а що се касае до детските надбавки, те ще бъдат отпускани на всички деца, независимо от дохода на семейството.

И в Свищов, и в Полски Тръмбеш широко дискутирана бе политиката в сектора на енергетиката. Народният представител Станислав Стоянов, който е член на парламентарната комисия по енергетика отговори на въпросите в Свищов, че проектът АЕЦ Белене е в ход. Досегашното забавяне е било продиктувано от COVID кризата, тъй като е необходимо да се проведат срещи на място в България, с инвеститорите от Русия, САЩ и Франция. Той припомни, че успоредно с това се работи и по проекта за изграждане на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй” и дори вече има изготвена оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). В Полски Тръмбеш граждани споделиха, че имат затруднения при газифицирането на отделни населени места, поради нисък брой желаещи. Станислав Стоянов ги увери, че вече е приета промяна в закона, която задължава газоразпределителните дружества да правят мотивация на своите откази и информацията да се подава към КЕВР. Така регулаторния орган ще има възможност да прави анализи на нуждите и да подпомогне правителството за повишаване процента на присъединените битови и небитови абонати.

В края на приемния ден, тримата народни представители от ПГ на ГЕРБ, заедно със зам. председателя на Общински съвет в Полски Тръмбеш д-р Емил Енчев, посетиха компрометирания мост, свързващ село Каранци с общинския център, по сигнал на посетител в приемната. Представителите на законодателната власт се запознаха на място с лошото състояние на моста и проведоха разговор с началника на Областно пътно управление инж. Венцислав Ангелов. От разговора стана ясно, че държавата е осигурила средства за ремонт на съоръжението и че той ще започне веднага, след като приключи съгласувателната процедура с Басейнова дирекция Плевен. По думите на инж. Ангелов, ремонтът трябва да започне съвсем скоро.

< Назад