01.11.2022

Великотърновци разкритикуваха партиите, блокиращи съставянето на правителство и решенията на кризите

Повече от три часа жители на Велико Търново и региона разговаряха с народния представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов и общинските съветници от групата на ГЕРБ в Общинския съвет на старопрестолния град Деян Хаджийски, Георги Марков и Мирослав Трифонов. Наред с проблемите в ежедневието си, всеки дошлите граждани изрази възмущение и недоумение защо партии и политици, сами провъзгласили се за „почтени“, правят всичко възможно да не се състави редовно правителство и да се намерят решения на кризите, задълбочени от управлението на „промяната“.

Преди повече от десет години в България за пръв път се заговори за идеята за нова коалиционна културата – по модела на западните държави. Днес ГЕРБ-СДС е посланик именно на тези възгледи – обединение около приоритети и каузи. За съжаление колегите от ПП и ДБ в Народното събрание правят всичко възможно институциите да не работят и по този начин да рушат държавността, коментира Димитър Николов в отговор на въпросите кога ще има правителство.

Библиотеките в страната имат нужда от средства за капиталови разходи – за ремонти и за IT-оборудване, споделиха Калина Иванова и д-р Иван Александров от Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново. Подобни инвестиции бяха предвидени в бюджета на Министерството на културата, но заради неадекватното управление на „промяната“ възможността така и не бе реализирана. Димитър Николов пое ангажимент да постави въпроса пред служебния министър на културата.

Коментирани бяха и казуси от компетенцията на местната власт – за финансова подкрепа на футболните отбори, състезаващи се в регионалните дивизии – Никюп, Дебелец, Килифарево и др. По предложение на Димитър Николов и общинските съветници ще бъде направено предложение тези средства да бъдат отпуснати от бюджета на Община Велико Търново.

Не бе подминат и един от най-важните за хората в градовете въпроси – бъдещето на националната програма за саниране. Димитър Николов, Деян Хаджийски, Георги Марков и Мирослав Трифонов припомниха, че при управлението на ГЕРБ обновяването на жилищните сгради бе напълно безплатно, но правителството на „промяната“ е провалило и тази иначе изключително силна социална политика. Рестартирането на програмата зависи от отпускането на средства от Плана за възстановяване и устойчивост и от сформирането на редовно управление.

А за финал на срещата Йорданка Маринова сподели, че широко хвалените по време на кампанията повишения на пенсиите са мираж – след последната актуализация жената от кв. „Чолаковци“ не взима нито лев повече. Заради инфлацията обаче плаща с 50% повече за месечна карта за транспорт.

 

< Назад