03.06.2020

Вълков: С промените в Закона Пристанище Бургас ще предлага по- атрактивни за пазара услуги

„Подкрепата на законопроекта за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата засяга пряко двата порта – Бургас и Варна, част от международнатаTNT-мрежата. С промените те ще се превърнат в по-атрактивни за морския пазар, ще предлагат конкурентни, прозрачни и ефективни услуги“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Иван Вълков по време на дебатите на първо четене днес в НС. Текстовете бяха внесени за разглеждане от МС.

Бургаският депутат, член и на ресорната комисия по транспорт в парламента, акцентира върху важните моменти от законопроекта, както и до какъв ефект ще доведат. Главната цел е да бъдат въведени в българското законодателство мерки за прилагане на Регламент (ЕС) 2017/352 на Европейския парламент и на Съвета от 15 февруари 2017 г.

„Ще се създаде единна нормативна рамка за по-широк пазар на пристанищните услуги и по-прозрачно представяне на финансиране на инфраструктурата им. Целим ефективност на услугите, повишаване на инвестициите в морските превози, развитие на вътрешните такива, както и по-добро интегриране с жп и автомобилни превози.  Стремим се към равнопоставени условия за конкуренция и премахване на изкривяване на пазара. Поставят се минимални изисквания за прозрачна и недискриминационна процедура за право на достъп до пазара на пристанищните услуги. Важен момент и гаранцията, че пристанищните оператори ще осигуряват първоначално и периодично обучение на служителите си“, коментира Вълков.

С промените се предлага премахване на разделението на пристанищата за обществен транспорт на такива с национално и такива с регионално значение. Въвежда се нова система на пристанищните такси и намаляване на случаите, в които се събира акваториална такса. По този начин съществуващите държавни и частни пристанища за обществен транспорт в района на Бургас се обединяват в едно пристанище Бургас с държавни частни терминали.

Вълков допълни още, че сред механизмите ще гарантират, че таксите за ползване на пристанищната инфраструктура и цените на услугите ще се определят по прозрачен начин. Ще се въведат и процедури са разглеждане на жалби и  административно-наказателни разпоредби за неизпълнение на норми на регламента.

За управителен орган на пристанищата Варна и Бургас се определя Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", а за компетентен орган по смисъла на регламента - ИА "Морска администрация".

 

< Назад