01.07.2015

Валентин Николов: С отлагането на решението на КЕВР за цената на тока и проверките на АДФИ се търси начин да бъдат отрязани нередовните в енергетиката

Медия: „Радио К2”

Валентин Николов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по енергетика и член на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Решението на КЕВР за отмяна с един месец на решението за цената на тока. Проблемите в енергетиката.

Валентин Николов обясни, че една от компонентите, които формират цената на тока, е таксата „задължение към обществото. Министерството на енергетиката заедно с Министерски съвет са обявили няколко стъпки, с които ще се постигне намаляване на цената на електроенергията именно в тази част. „Аз мисля, че ако няма драстични, болезнени промени, то в никакъв случай няма да се стигне до голяма промяна на цената на тока.”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ. „С това увеличение сега ще се решат ли проблемите на енергетиката?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че проблемите най-малкото няма да нарастват, защото от няколко години вече се натрупват дългове и на базата на тарифния дефицит, тоест единственият доставчик, НЕК, купува тока на над 180 лева, а го продава на 125 лева в последния регулаторен период. Ако този тарифен дефицит се покрие с тази такса „задължение към обществото”, което всъщност е идеята на КЕВР, то няма да има нужда от вдигане на цената за крайния потребител. „Кога най-сетне ще излезе наяве, с имената, енергийната мафия и ще спрат политиците да се облагодетелстват покрай ВЕИ-тата?”, попита водещата, Валентин Николов беше категоричен, че този порочен кръг вече е прекъснат с последните промени в Закона за енергетиката, вече не се дават преференциални цени на възобновяеми източници. Той продължи, че през 2007 година е бил гласуван закон за постигане на целите за ВЕИ-та до 2020 година. Грешката е била, че е била отворена една голяма врата и много хора, не само политици, но и икономически мислещи, са решили да се възползват от нея. Когато е станало ясно, че ВЕИ-тата вече са 12 000 мегавата, което нито една система в Европа не може да издържи, са били предприети действия за ограничаването им, което е било много трудно, при условие, че вече са били сключени договорите. Народният представител от ГЕРБ подчерта, че тук не може да се говори за енергийна мафия, просто много хора са се възползвали от условията. Валентин Николов обясни, че в момента се върви по друг път, намесва се АДФИ, защото се знае, че има много проекти, които са в нарушение на закона за присъединяване, в момента се оценяват именно тези проекти, за да се даде възможност на КЕВР да коригира цените или да им отнеме лиценза. Търси се и начин с извънредно законодателство да се дадат още повече правомощия на КЕВР, така че да бъдат отрязани нередовните с сферата на енергетиката. Валентин Николов изрази мнение, че моделът в българската енергетика, създаден още през 90-те години, не е бил в състояние да поеме новите тенденции, които сме били задължени да въведен в енергетиката, не е бил в състояние да понесе и спадането на цените на тока на международните пазари, които преди са покривали дефицитите в България до 2008 година. Когато страната ни вече не е могла да изнася ток на високи цени, са станали видни и тарифните дефицити.

Реформите в здравеопазването.

Валентин Николов обясни, че предложението за приватизация на всички болници вече е изтеглено, защото това няма как да стане без дебати. Той продължи, че допреди 2 години е бил в НЗОК като представител на правителството и смята, че един от големите проблеми е, че огромна част от парите отиват за плащане на лекарства. На второ място според статистиката броят на болните в България расте главоломно, което поражда съмнения за злоупотреби. „Реформата в здравеопазването наистина ще бъде болезнена, но трябва да се намалят и лечебните заведения, които не могат да покриват критериите.”, добави народният представител от ГЕРБ.

Реформата в съдебната система.

Валентин Николов заяви, че спорният въпрос е дали промените в Конституцията се нуждаят от квалифицирано мнозинство или от ВНС. ВАС вече е изказал становище, че тези промени се нуждаят от ВНС. Той продължи, че хората не вярват във функционалността и обективността на съдебната система, затова трябва да се вземат мерки. „Но срещу предложената реформа има голяма съпротива, май само Христо Иванов и съратниците му от „Протестна мрежа” си я харесват, колеги от Вашата парламентарна група също имат резерви към тази реформа!”, отбеляза водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че точно по тази причина е отделено повече време за дискусия. Ако се постигне консенсус около гласуваната от Народното събрание Стратегия за съдебна реформа, ще има и успешна реформа.

Участието на България в плана „Юнкер”.

„България обяви, че ще внесе 100 милиона евро за проекти, финансирани по линия Европейския фонд за стратегически инвестиции в основата на инвестиционния план за Европа в размер на 315 милиарда евро. Страната ни е 8-та, която обявява финансово участие още преди фондът да започне да функционира, какво означава това на практика за нас, българите?”, попита водещата Клара Маринова, народният представител от ГЕРБ отговори, че планът „Юнкер” е бил създаден, защото всъщност проектите, които са били по-рискови или с по-дългосрочна възвращаемост не са намирали финансиране. Това не е позволявало на европейската икономика да набере добро темпо. Според тази идея освен ЕЦБ, всяка една от страните, която иска да участва, трябва да вкара пари чрез банката за развитие, които да съфинансират такива проекти. „Тези пари фактически не ги губи държавата, това е вноска в този фонд, така или иначе те ще бъдат възвърнати. България ще спечели от тези пари във вид на инвестиции.”, завърши Валентин Николов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад