11.09.2014

Валентин Николов: Ние вече знаем какво трябва да направим

Медия: Радио „Фокус”

Водещ: Над 80 доброволци от листите на ГЕРБ за 23-ти, 24-ти и 25-и многомандатни избирателни райони в София разчистват домовете на пострадалите от наводненията в димитровградското село Странско. Припомням, че продължава 3-ят ден от акцията на ГЕРБ в помощ от пострадалите в Странско. Досега са изчистени над 20 къщи. Екипът от ГЕРБ-София работи по възстановяването на домакинствата. Приятно ми е в предизборното студио да кажа добър ден на Валентин Николов, който е и 3-и в листата на ГЕРБ за 23-ти МИР в София. Г-н Николов, вие сте на място в Странско. Как продължава вашата работа там?

Валентин Николов: Точно така, на място сме. Различни екипи в различни къщи в момента работят по улица „Чавдар“ и по улица „Васил Левски“, където най-са пострадали хората. Разчистват се най-много мазета. Там приливната вълна е била над 1-1.5 м, и фактически, е влязла и жилищната част на къщите им. Бих казал, че състоянието е доста влошено. Знаете, че не всички къщи са доста стабилни, има с гредоред. Първото нещо е да се изнесат абсолютно всички мебели и непотребни вещи, след това се изчиства калта, която за жалост се е нанесла там, след това се измива пода и минаваме към мазетата. Имаме още работа. Мисля, че за днес ще свършим поне тези дейности, които са най-неотложните. Тук даже с пари на централата на партия ГЕРБ са купени животни, които да компенсират поне частично загубите, които са претърпели хората.

Водещ: Как ви посрещат в Странско? Как гледат на вашата работа?

Валентин Николов: С благодарност, поне там, където сме били, всички хора са с надежда, че ще им помогнем, защото сами не могат да се справят. То е видно. Необходимо е тук млади хода да се хванат. Наистина има трудоемка и доста мръсна работа, защото калта е нанесла невероятни щети. Мисля, че тази работа, обаче, обединява хората и сме приятно изненадани. Говорим помежду си, че това е една идеална кампания, поради факта, че кореспондираме директно с хората, говорим си, виждаме техните проблеми. И това е един от начините, в резултат на който ние знаем вече, какво трябва да се направи. Казват ни го и хората: къде трябва да се пипне, ако случайно народът ни гласува доверие, какво да направим, как да укрепим реките, какво искат, какви болки имат. Така че това е много поучително за нас и мисля, че е много полезно, освен, че помага на хората, е поучително и за нас.

Водещ: Не получихте последователи в други политически партии, получихте даже обвинение, че това било популизъм.

Валентин Николов: Нека да е популизъм, важното е, че хората усещат помощ, която не получаваха от никъде.

Водещ: Какъв популизъм, г-н Николов? Трябва да се помогне. Повечето от жителите на тези пострадали селища, са възрастни и самотни. Ако не им се помогне, кой?

Валентин Николов: Категорично. Това искам да кажа. Нека всеки да го тълкува по собствен си начин. Но това беше един от моментите, в който всички партии можеха да се обединят, именно в нещастието на хората и да помогнат. Защото наистина, хората се отвращават от говоренето по телевизията и надвикването, което се получава, и не разбират точно посланията, които се пращат. Но това е директната помощ, която я разбират и виждат. Всъщност, по този начин се получава здрава връзка, която ще стои с години. Аз винаги с приятелите, които тук вече имам нови, когато ми се обадят, ще знам техните проблеми и ще мога да реагирам. Така че ползата не е само за хората, които получават тази помощ, но и за нас, защото директно се сблъскваме с наистина наболели проблеми и с години натрупани в хората. И болка, разбира се.

Водещ: Какво най-много ви препоръчват хората? За какво ви подсещат? Каква е тяхната болка?

Валентин Николов: Тяхната болка е, че се чувстват изоставени, чувстват се, съпреживяват последните дни или години, които са им останали, говоря за възрастните хора в селата, които са най-пострадали, и не виждат помощ от никъде. Докато сега вече има някакъв живец в очите им. Знаят, че могат да разчитат на някой. Имат съвсем конкретни проблеми, които трябва да се решат. Примерно, да се укрепят леглата на реките, има конкретни улици, по които не могат да преминават през тях, защото са асфалтирани преди 20-30 години може би. Критичната инфраструктура, проблеми с тока. Проблеми с животните – нямат къде да ги пасат, защото примерно, някой е взел земята и няма къде да отидат да ги пасат. Такива проблеми, които наистина са уж битови, но те нарушават цялото битие на всеки един от живущите в селата.

Водещ: Със сигурност ще ви подтикнат да влезе решението на тези проблеми в бъдещите законопроекти или в отделни правителствени решения.

Валентин Николов: Категорично. Това обсъждаме, че много от законите – Законът за водите или начините на стопанисването, на контролирането на водоемите, изясняване на собствеността и т.н. – има много неща, които трябва да се свършат. И когато вече сте на място, на терен, както се казва, нещата повече се избистрят и повече идеи има, които могат да се приложат, именно чрез законодателната дейност.

Водещ: Да допълним и създаването на Регистъра за водоемите и отговорността на тези концесионери, които гледат на дейността си само като на машина за пари, а не на отговорност.

Валентин Николов: Разбира се. Един от проблемите, от които най-много страда държавата, е, че тези контролни органи не си свършат добре работата и всичко чака на прокуратурата, което не е правилно. Мисля, че ако тези органи си вършиха по-добре работата, много неща, които се получават, биха били спестени, за съжаление. Но това е бъдеща дейност, която трябва да свършим. Чака ни много работа.

Водещ: Знаете ли, г-н Николов, като ви слушам си мисля, че сякаш Господ ни е пратил нарочно това бедствие, за да отидат политиците действително при хората, да се сблъскат с техните проблеми на място, да видят как реално те живеят, за да бъдат и по-адекватни при решенията си. И вие сам казахте, че от позицията на Странско ви изглежда много фалшива и чуждо цялото перчене пред телевизионния екран.

Валентин Николов: По-добре не мога да го кажа от вас. Мисля, че много добре го обобщихте.

< Назад