24.10.2019

Тома Биков и Спас Гърневски взеха участие в интерпарламентарна конференция на тема “Европа”

Народните представители от ГЕРБ Тома Биков и Спас Гърневски участваха в интерпарламентарна конференция на тема „Европа“ в Бундестага по покана на Ралф Бринкхаус, председател на парламентарната група на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) в немския парламент и д-р Катя Лайкерт, заместник-председател на парламентарната група на ХДС/ХСС, отговаряща за европейските въпроси.

В началото на конференцията депутатите бяха приветствани от федералния канцлер на Германия Ангела Меркел. Пред представителите на парламентарни фракции, които са част от Европейската народна партия от 15 държави-членки, канцлерът Меркел представи приоритетните теми пред Европа след изборите за Европейския парламент и сформирането на новата Европейска комисия. Основен акцент бе поставен на дигитализацията, климатичните промени, миграцията и въпросите по разширяването на Европейския съюз. Канцлерът Меркел подчерта значението на готовността за компромис на отделните държави-членки при разглеждането на тези въпроси, както и че пред новата Европейска комисия предстои много работа, но без подкрепата на държавите-членки няма как да се постигне успех.

Българските народни представители Тома Биков и Спас Гърневски изведоха на преден план необходимостта от намиране на консенсус относно започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Република Северна Македония и Албания. Даването на европейска перспектива за региона, което бе поставено като основен приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, има ключова роля за ускоряване на процеса на реформи и гарантиране на сигурността. Българските народни представители споделиха общо виждане с канцлера Меркел, че е важно Европейският съюз да изпълни своя ангажимент към тези страни като стартира преговорите по присъединяване към ЕС, защото в противен случай рискува разпространението на негативни настроения към Съюза и влошаване на стабилността в региона.

< Назад