26.04.2019

Тодор Кръстев: За да се постигне успех е необходимо гражданите да са активни и да работим заедно

Медия: Радио К2

Тодор Кръстев, кмет на район „Сердика” от ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Какъв е район „Сердика”?

Тодор Кръстев заяви, че район „Сердика” е един от най-хубавите и най-зелените райони и в него живеят уникални хора.

Канализацията в „Бенковски”.

Тодор Кръстев обясни, че квартал „Бенковски” се намира в най-ниската точка на Софийското поле и там няма канализация, което е голям проблем. От 10 години се работи по него. Кметът заяви, че едва след като се реши проблемът с канализацията мога да се оправят и улиците. Той се извини на жителите за неудобствата, причинени от строителните работи по канализационната система, свързани с шум, прах и трудно преминаване.

Ремонтите в „Олрандовци”.

Тодор Кръстев обясни, че в момента се извършват строителни работи в квартал „Орландовци”, сменя се настилката по улица „Железопътна”, както и трамвайните линии, заедно с контактната мрежа и уличното осветление. „Топлофикация” също ще подменят своята инфраструктура. Всичко върви по график и до септември се очаква ремонтите в квартала да приключат.

Каква е цената на успеха?

„Какви са предизвикателствата пред един кмет на столичен район и каква е цената на успеха?”, попита водещата Клара Маринова. Тодор Кръстев отговори, че цената на успеха е хората от квартала също да са активни и да участват заедно. Той разказа, че на първи юни са се организирали детски празници в различни райони. Откакто са започнали да участват инициативни комитети и родителите са били мотивирани заедно да се организират, тези празници са прераснали в доста големи тържества. Например в квартал „Бенковски” благодарение на родителското настоятелство на 60-то училище всяка година се разраства традиционният фестивал. Приходите отидат за благотворителни цели. „Но това става заедно с родителите, сам човек няма как да направи нещо, ако няма отсреща съпричастност!”, категоричен бе кметът на район „Сердика”. Той подчерта също така колко са важни обществените обсъждания, където хората да могат да кажат, ако не харесват нещо, но да обяснят защо не го харесват и какво може да се направи, за да е по-удобно.

Първата кучешка градина.

„Какви са големите Ви успехи в управлението като кмет, с какво се гордеете?”, попита водещата Клара Маринова. Тодор Кръстев отговори, че много се радва, че в неговия район е била изградена първата кучешка градина в София, срещу която първоначално е имало много брожения. В крайна сметка обаче се е видяло, че това е полезно.

Ремонтите на образователната инфраструктура.

Тодор Кръстев заяви, че в момента всички детски градини са санирани, предприети са мерки за конструктивно укрепване и енергийна ефективност. Това означава по-ниски разходи за отопление и климатизация. Съответно се освобождава ресурс, който може да се използва от директорите за закупуване на материали, обзавеждане и интерактивни игри. В една от детските градини например се работи за изграждане на солна стая, което ще я превърне в първата такава в София. Това също е пример за работа в екип, защото настоятелството се е включило активно.

Развитието на северните райони.

Тодор Кръстев заяви, че на дневен ред стои развитието на северните райони и свързването им със Северната скоростна тангента. Връзката откъм „Бенковски” вече е завършена, сега се работи по втората, текат отчуждителни процедури.

Икономическата характеристика на района.

Тодор Кръстев обясни, че има както жилищни райони, така и индустриални зони. Около гробищния парк в „Орландовци” има доста предприятия от преработвателната промишленост, както и стъкларски завод. Има и големи магазини, като „Баухаус”, както и най-големият магазин на „Технополис”. Икономическите зони дават възможност на хората да намират по-лесно работа и развитие.

„Какви са отношенията ви с бизнеса в района?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че бизнесът иска да има добри пътища, за да може бързо да стига до базата си, да има бързина в обслужването от администрацията и разбиране, когато има нужда от развитие.

Пречи или помага факта, че „Сердика” е част от Столична голяма община?

Тодор Кръстев беше категоричен, че този факт помага. Той обясни, че район „Сердика” сам например не може да получи такова еврофинансиране, каквото би получило обединение от няколко района. „Ние като район не бихме имали такива възможности, ако не сме част от Столична община!”, категоричен беше той.

Личната му формула за кметския успех.

„Всеки има правото от района да получава това, което всеки един нормален гражданин получава!”, заяви той.

Ще се кандидатира ли отново за кмет?

Кметът на „Сердика” обясни, че когато се среща с хората от квартала, повечето му казват – ела да си довършим това, което сме започнали. „Човек не може да не бъде поласкан от това нещо, че е работил и искат да го довърши. Но в крайна сметка това решение ще се вземе от хората и от ИК на ГЕРБ!”, завърши Тодор Кръстев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 25-ти април 2019 година.

 

< Назад