12.10.2019

Таня Христова: Продължаваме да работим за развитието на Габрово

Г-жо Христова, през годините често слухове ви изпращат да работите в Брюксел, но виждаме, че вие отново избрахте Габрово и да работите за Габрово. Защо?

Управлението на община като Габрово е отговорност и ангажимент за много работа, за решаване на проблеми и разбира се за създаване на нови възможности. Факт е, че през последните години Габрово видимо се променя, защото габровци поискаха това. Решението за нов мандат никога не е лесно в личен план, но по-важното е развитието на Габрово да продължи и то да бъде успешно. Ако вчера сме построили първия етаж, днес трябва да градим втория. Ако преди години въпросът беше кога центърът на града ще е удобен и приветлив, днес нашата задачата са кварталите и селата. Ако до преди години се питахме кога в Габрово ще има газ, нови производства,  нови улици, ремонтирани училища и детски градини, сега задачата са изцяло нов градски транспорт, високи технологии, иновативни подходи в образованието и най-вече привличане на млади хора, които да намерят реализацията си в нашия град.

През последните години са извършени едни от най-мащабните инвестиции в Габрово – градът е газифициран, старото сметище е превърнато в модерно депо, подменени са 120 км. ВиК мрежи, модернизирани са пречиствателните станции за питейна и отпадъчни води, ремонтирани и обновени са всички училища и детски заведения в Габрово. Обновява се пътната инфраструктура. Изградена е нова улица, нови безопасни кръстовища. Освен централна градска част са благоустроени и не малко квартали - Колелото, Младост, района на Шиваров мост, Гарата, Варовник, Стефановци, Златари, Беленци и други. Цялостен ремонт се извършва в момента и в кв. Трендафил. Обновихме любими места за габровци като парк „Маркотея” и парка в кв. Колелото. Асфалтирахме и благоустроихме стотици улици.

За мен е гордост, че през последните две години в Габрово има вече два нови инвеститора клас А, а много от работещите бизнеси обновяват своето производство, включително привличат и млади хора.

Списъкът с изграденото е дълъг. Радвам се, че това, за което поехме ангажимент, в по-голямата част успяхме да реализираме. Затова и нашата програма за следващите четири години не се състои от просто добри намерения, а от реални приоритети, които имаме сили и възможности да реализираме. Вярвам, че това хората го знаят. Доказали сме го през последните години.

Какво предстои през следващите години?

Разбира се, ще продължим с това, което искат хората – с развитието на инфраструктурата в нашия града, с благоустрояването на кварталите –  Бичкиня, Трендафил 2, Младост и други зони, в които ще насочим ресурс за цялостно благоустрояване. Също така в нашите планове са развитие на паркови зони. Предвидили сме реконструкция и благоустрояване на парк Баждар и Синкевица. Имаме план за изграждане на нов парк в района на новопостроената църква в кв. Младост. Продължаваме и с доизграждането на крайречни улици. Това, което предлагаме е те да продължат от Дом на хумора и сатирата и Спортна зала.  Планирали сме изграждането на нова пътна връзка – продължение на ул. Баждар към ул. Скобелевска, където ще бъде обособено и място за паркиране. За следващите години сме планирали и повече инвестиции за зони за спорт, за ремонт на дворните пространства на училищата и детските градини.

 

Извън инфраструктурата, която е изключително важна за удобството и безопасността на габровци, сме насочили усилия към, може би още по-важното, добро икономическо развитие на Габрово и привличане на бизнес към нашия град. Съвместно с държавата ще работим за създаването на нова индустриална зона в посока Севлиево. Нашият регион има потенциал за това, тъй като по традиция е силен в икономическото си развитие.

 

След дълги години трудности дойде моментът и за реконструкция и благоустрояване на централния градски пазар. В ниската му част ще изградим полузакрит пазар, а във високата – място за паркиране.

Изцяло ще бъде модернизирано и уличното осветление в Габрово по подобие на зоните, в които е извършено цялостното благоустрояване.

 

Успяхме съвместно с ВиК и държавата да водоснабдим от габровския питеен язовир 13 села, разположени вляво на пътя по посока Севлиево, които имаха системни проблеми с водата. През следващата година ще започне изграждането на друг водопровод, който ще захрани и всички селата вдясно на пътя в посока Севлиево. Така ще решим въпроса с водата и в тях.

Изключително важен приоритет ни е да имаме добър и екологичен градски транспорт. Припомням, че по нашите улици вече се движат 3 от новите екологични автобуса, подписахме договор за нови 8 и предстои подписването за още 3. Очакваме новите 11 автобуса да се движат по улиците на Габрово от средата на следващата година. Продължаваме да търсим възможности за закупуването на още нови автобуси, за да може качеството на градския транспорт да отговаря на нуждите на габровци.

 

Планирали сме дейности и за развитие на спортната и туристическа инфраструктура – модернизиране на спорна зала „Орловец” и стадион „Христо Ботев”, реновиране на хотел „Страноприемница” в „Етър”-а, обновяване на Дом на хумора и сатирата и Дом на културата.

 

Ако сте кмет на Габрово през следващите четири години, с решаването на кои три важни задачи ще започнете мандата си.

 

Изключително важно за това Габрово да се развива и да създава качествени условия за живот е да има възможност за икономическо развитие и за бизнес. Най-важният ключов приоритет за мен е да работим заедно с представителите на бизнеса, с представителите на различните държавни институции за засилване на икономическия потенциал на нашия град. Има една ключова инвестиция, която с радост мога да съобщя, че вече е във финалната си фаза. Тя е свързана с възможността нашият град да бъде достъпен и да успява да привлича повече интерес към себе си, включително и за нови инвестиции. Говоря за приключването на обходния път на Габрово, който вярвам съвсем скоро ще бъде последван и от началото на изграждането на самия тунел под Шипка. Това е изключително важна цел, която е свързана с развитието на нашия град.

Как виждате Габрово след четири години?

Мечтата ми е да видя Габрово като град, в който младите хора успешно намират своето професионално реализиране, хора, които имат добро заплащане и живеят в модерен град. Това е мечта, не само моя. Вярвам, че това е мечта на всички, които живеем в Габрово - едно място, което е изключително благоприятно както от гледна точка на местоположение, така и от гледна точка на климатични и природни дадености. Аз силно вярвам, че нашият град е и ще бъде единство от труд и постоянство, които са вдъхновени от любовта ни към Габрово.

 

 

< Назад