18.12.2014

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Няма нищо по-демократично от това, хората сами да избират къде да внасят парите си за пенсия

Медия: Радио „Фокус”

Светлана Ангелова, зам.председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Изгубихме ли се в пенсионната реформа. Ще се разберат ли ГЕРБ и партиите подкрепящи правителството за визията на пенсионната система. Това ще попитаме Светлана Ангелова от ГЕРБ, която е и заместник-председател на социалната комисия в парламента. Да започнем със замразяването на възрастта за пенсиониране. Г-жо Ангелова, имаше ли синдикален натиск в случая? 
Светлана Ангелова: В никакъв случай не приемаме това решение като натиск. По-скоро идеята е да намерим дълготрайно и консенсусно решение с по-голяма част от политическите партии, със синдикатите, с работодателите, защото нашата пенсионна система се нуждае от стабилност, от сигурност, за да може настоящите и бъдещите пенсионери да имат доверие в нея. Затова ние взехме решение за една година да замразим увеличаването на възрастта за пенсиониране и до 31 март да бъде съставена интензивна работна група от експерти, от представители на социалното министерство, на НОИ, на синдикати, на работодатели, на политически партии, за да можем да изработим цялостни решения. Такива решения по отношение на параметрите на пенсионната реформа, че което и следващо правителство да дойде, да не може да ги променя. 
Водещ: Смятате ли, че можете да постигнете това, при положение, че и сега имате разногласия с вашите партньори, които подкрепят правителството? Те не са съгласни с всичко, което ГЕРБ предлага. Това ще бъдат едни изключително трудни преговори. 
Светлана Ангелова: Трудни преговори, но необходими преговори, защото нито една политическа партия не отрича, че трябва да има увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране в България, тъй като нашата пенсионна система има големи проблеми. Като се започне от дефицита от 2 милиарда лева, като се започне от демографските проблеми – това че броят на пенсионерите от година на година непрекъснато расте за сметка на хората в трудоспособна възраст, като се стигне до там, че 53% от парите за пенсии от осигуровки не стигат, и всеки месец те се допълват от държавния бюджет, от нашите данъци, неизбежно е да има реформа в пенсионната система. Няма как да получаваме високи пенсии без тази система да се реформира, да бъде стабилна, да бъде сигурна и да имат доверие българските граждани. 
Водещ: Сега, последната тема, която разбуни духовете и то сериозно – решението хората да прехвърлят средствата от частните пенсионни фондове в НОИ. Как ще аргументирате това свое решение? Вие вече казахте, че това е свобода на избор, обаче много експерти ви обвиняват, че едва ли не искате да направите национализация по този начин? 
Светлана Ангелова: Спекулира се през последните няколко дни, че видите ли ГЕРБ иска да направи национализация. Ние не слагаме ръка на частните пенсионни фондове. Ние не правим национализация, както това стана в Унгария. Нека да стане ясно на българските граждани, че ние въвеждаме правото на избор на всеки човек, който е роден след 31 декември 1959 година да избира. Няма нищо по-демократично и либерално от това. Ние не правим някаква революционна промяна, просто даваме възможност всеки, нали, да прецени как да се осигурява, и след време каква пенсия да получи. 
Водещ: Притеснителното, обаче, в случая е, че това решение беше взето много светкавично, като че ли, без обществен дебат, без да бъде обсъдено от Съвета за тристранно сътрудничество. 
Светлана Ангелова: Напротив. Ние го обсъждахме в неделя с работодателите, със синдикатите. Ето сега в момента във всички медии текат дебати по тези тема. Още бюджетът на Държавното обществено осигуряване не е напълно приет. Дебат ще има и в Народното събрание, но аз не смятам, че тази промяна, която предлагаме ние е някак революционна, че тя ще бъде в ущърб на българските граждани, защото ние не отнема права. Ние даваме право на избор. 
Водещ: Проблемът тук в случая е, че на хората не им е ясно сега оттук нататък какво трябва да направят. Сякаш не им е обяснено добре, те не знаят за какво става въпрос. Светлана Ангелова: Това е така, защото по принцип българските граждани са слабо информирани за своите права, не само по отношението на внасянето на тези 5% в частните пенсионни фондове – въобще за своите права. Трябва повече да четата, повече да бъдат информирани, да има по-голяма информационна кампания за всяко едно нещо. За какво става въпрос? Тези, които са родени до 31 декември 1959 година – те изцяло по сегашното законодателство трябва като се пенсионират да получават 100% пенсия от Държавното обществено осигуряване. А тези лица, които са родени след 1959 година – те плащат същите осигуровки в размер на 17,8%. Само че 5% от тези осигуровки отиват в..постъпват в универсалния пенсионен фонд, а другите 12,8% в Държавното обществено осигуряване. И след време, когато се пенсионират лицата, които са родени след 1959 година, те ще получат непълна пенсия, намалена с около 20% от Държавното обществено осигуряване, защото там са внасяни по-малко осигуровки, и от универсалния пенсионен фонд ще получат допълнена пенсия, но ето това е проблемът, че след 20-30 години никой не знае каква пенсия и колко пари ще получи от универсалния пенсионен фонд, каква доходност ще имат тези средства, които са натрупани по неговата индивидуална партида. Ето, няма тук никакво притеснение. Просто всеки сам трябва да прецени дали като се пенсионира да получава 100% пенсия от Държавното обществено осигуряване, дали да търси някаква сигурност, защото държавата ще бъде гарант, че той ще получи 100% пенсия, както и сега е гарант, или този човек ще търси някаква доходност, която доходност може да получи от частния пенсионен фонд, защото там сметката му е по индивидуална партида – тези пари се инвестират и ако добре са управлявани ще получи по-висока пенсия. 
Водещ: Да смятаме ли, че това решение вече е факт , тъй като вашите партньори – партиите, подкрепящи правителството поискаха още един дебат именно по тази тема за прехвърлянето на средствата от частните пенсионни фондове към НОИ.
Светлана Ангелова: Аз както казвах от неделя, когато се лансира това решение до момента, това е най-оживения дебат по всички медии, в кулоарите на парламента, по време на заседание на Комисията по бюджет и финанси. Дебати смятам, че ще има горещи и в петък, когато се гледа на второ четене бюджета за Държавното обществено осигуряване, където са вкарани тези текстове, и най-важното е, че трябва да кажем на българските граждани, че няма нищо притеснително. Ние не отнемаме някакви права. Ние просто им даваме възможност те да направят избор по какъв начин да се осигуряват, и откъде след като се пенсионират да получават своята пенсия – дали 100% от Държавното обществено осигуряване, или и от Държавното обществено осигуряване и от частния пенсионен фонд, както е досега.

< Назад