17.01.2018

Спас Гърневски: Външнополитическите успехи са важна предпоставка за изпълнението на вътрешната програма

Медия: радио „К2“

Европредседателството е важно, за да може страната ни да се утвърди като лидер на Балканите. Външните успехи са важна предпоставка за изпълнението на вътрешната програма. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Пловдив Спас Гърневски, който разговаря с Клара Маринова в ефира на радио „К2“.

 

Водещата помоли своя гост да коментира протестите, организирани в деня на откриването. Спас Гърневски заяви, че няма секторна политика, която да няма нужда от повече финанси. Това важи дори за най-богатите страни. „Хората може би си помислиха, че като ставаме председатели на Съвета на ЕС и цялата Комисия ще бъде в София по-бързо ще бъдат чути и ще бъдат намерени пари. Неслучайно точно на 11-ти имаше 11 обществени прояви в София. Не са виновни хората, аз съм далеч от мисълта, че някой е организирал и е търсил политически отзвук от тези протести. Всеки се е надявал, че точно в този ден може да се стигне до някакъв резултат!”, обясни народният представител.

„Обвиняват Бойко Борисов, че взема еднолични решения и го играе „доброто ченге”. Обещаните пари не са предвидени в бюджета, откъде ще се вземат тези пари?”, попита водещата Клара Маринова. Спас Гърневски отговори, че никой не може да разпредели зад гърба на Народното събрание нито лев. Той продължи, че премиерът може да поеме ангажимент да проведе преговори, които да обвърже с резултат от работата и след като всичко е дискутирано в парламента и е взето решение, тогава всеки лев ще отиде по предназначение. „Премиерът затова е премиер – да поема отговорности, да води предварителните разговори!”, добави народният представител. „Тоест да разбирам, че чисто процедурно предстои да се внесе предложение от премиера или МС в Народното събрание и вие трябва да утвърдите тези 100 милиона?”, поиска да уточни водещата. Събеседникът й отговори, че е точно така. Той добави, че тези средства не се дават на МВР просто така, а ще се изискват резултати и по-добра работа.

„Министър-председателят откъде има такава силна увереност, че вие народните представители ще гласувате тези пари, че така с лека ръка им каза, че отпуска тези пари?”, попита водещата Клара Маринова. Спас Гърневски отговори, че не може да коментира хипотези, това ще стане ясно едва след като започне дебатът.

 

Спас Гърневски заяви, че е било много непочтено от страна на БСП точно на старта на европредседателството да се внася този вот. Не че по време на председателството не трябва да се коментират такива тема, но внасянето на вота точно в първата седмица изглежда малко тенденциозно. Още повече, че в последния работен ден на миналата година Народното събрание е приело мащабно разработен антикорупционен закон. Този закон е бил подкрепен от всички с изключение на БСП, а основната причина изглежда е била спора кой да назначава председателя на антикорупционния орган. „Не е работа на президента да назначава директора на такъв важен орган. Няма по-голяма яснота, няма по-голямо осветяване на дейността на този орган освен Народното събрание, където има опозиция, където нищо не остава скрито и където всеки може да поиска контрол и да осъществява контрол!”, категоричен бе народният представител. Той добави, че само седмица след това се внася вот на недоверие срещу правителството точно с мотивите, че не се води борба с корупцията, което говори за неясно и двулично поведение от страна на БСП.

Спас Гърневски попита защо българският народ за трети пореден път избира Бойко Борисов да бъде министър-председател, ако бяха верни твърденията на опозицията, че лидерът на ГЕРБ не може да се справи с корупцията. „ГЕРБ били лоши, това правителство било лошо, а народът ги избира за трети път поред. Колко ли тогава по-лоши, корумпирани и немощни са другите, за които народът не се сеща? Нали има и такъв въпрос!”, попита народният представител от ГЕРБ.

„Да, но в чуждестранните медии коментират, че България е най-бедната и корумпирана държава в ЕС, а и ние като че ли за тези 10 години членство в ЕС не успяхме да се преборим с корупцията!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Спас Гърневски отговори, че за разлика от България в останалите страни от Източна Европа комунистическите партии са били изолирани веднага след началото на промените, имало е и лустрация. Реформите там са били проведени бързо. В България обаче такова нещо не се е случило. У нас комунистическата партия е започнала да мимикрира, пребоядисала се е и на практика е овладяла икономическия живот. „За да запазят ръководната си роля, защото те си мислеха, че тази власт им е дадена по право, макар и под окупация и под дулата на съветските танкове. И започнаха да подготвят прехода си от комунистическа в капиталистическа партия същите тези хора!”, категоричен бе Спас Гърневски. Той добави, че е последвало фалирането на банковата система по времето на Жан Виденов, а по-късно се е оказало, че всички кредитни милионери са били част от ДС. „Ето Ви го фалшивият преход!”, заключи той.

Спас Гърневски заяви, че по време на всички описани от него процеси ПП ГЕРБ изобщо не е съществувала и сега именно хората, които са създали този фалшив преход, да обвиняват ГЕРБ в корупция и да говорят за морал е несериозно. Той продължи, че Корнелия Нинова като „видна седесарка” е приватизирала външнотърговско дружество и сега да говори за корупция е нагло от нейна страна.

„Според мен битката не трябва да бъде между партиите днес, а трябва да бъде битка срещу системата, която се наложи в България! За нея са виновни не само БСП, виновни са и други партии!”, коментира водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че във всяка партия има идеалисти, но има и материалисти, които се възползват от всяка ситуация. „В България демокрацията все още не се е състояла, тя беше фалшива и фасадна. През последните години започнаха доста неща, пробивът е очевиден, никога не сме имали по-добър бюджет, никога не сме имали по-добра база за старт и в местен, и в европейски план. Затова трябва всички да подкрепим този план, а не да се опитваме да му пришием онова, което сме правили ние самите”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

 

 

< Назад