20.10.2018

След среща на депутати от ГЕРБ в МВнР: Български представител ще следи делото за граничните полицаи в Турция

Чрез генералното консулство в Одрин са изпратени запитвания за информация по делото за граничните полицаи, като ще бъде поискано присъствието на наш представител на съдебните заседания. Предприети са стъпки и по отношение на адвокатската защита, като ведомството е предложило на сънародниците ни адвокати с опит в наказателните дела. Това стана ясно среща в МВнР между заместник-министрите Тодор Стоянов и Георг Георгиев и депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева и Диана Саватева. Зам.-министър Георгиев увери депутатите, че от страна на министерството ще бъдат предприети всички възможни мерки.

„Благодаря на МВнР и на министър Захариева, която знам, че работи активно и е лично е ангажирана със случая“, подчерта Ивелина Василева.

Диана Саватева изтъкна, че засега няма яснота от турска страна на какъв етап е делото. Тя сподели, че обвинените са значително по-спокойни, тъй като усещат подкрепа от страна на българските институции.

По-рано през седмицата се проведе друга среща на експерти по международно правни въпроси от Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи,  с Росен Кожухаров, адвокат  на трима от български граждани, на която присъства и народният представител Диана Саватева.

Проведените тази седмица дискусии са поредната стъпка от действията, предприети от депутатите от ГЕРБ – Бургас, чиято цел е да съдействат за максимално благоприятен изход от казуса с подсъдимите в Турция български граждани заради инцидент при задържане на турски бракониери през 2008 г. Тогава след неволно прострелване загина един от бракониерите.

„Подкрепяли сме от самото начало граничните полицаи още докато течеше разследване у нас. Сега, след като получихме покана за среща с тях, не само се отзовахме на нея, но започнахме консултации и разговори, за да бъдат те коректно  информирани, както и да съдействаме в организирането на защитата им“, коментира Димитър Бойчев, народен представител и областен лидер на ГЕРБ – Бургас.

По покана на  Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков на 13 октомври в Културен център „Морско казино“ Бургас се събраха депутати от различни политически сили. Пълна подкрепа на граничарите оказа и кметът Димитър Николов.  В резултат на това още същия ден бе организирана спешна среща на четиримата бургазлии с

Биляна Белякова, директор на Дирекция „Международни правни отношение и европейски въпроси“  към Министерството на правосъдието и Димитър Терзииванов, експерт в дирекцията.  Бяха обсъдени възможните ходове на българските институции, за да се постигне максимална защита на правата на нашите сънародници.

Подготвя се и среща на четиримата с ръководството на МВР. Николай Костов и Живко Петков все още са служители на министерството.

 

 

< Назад