21.07.2016

Силвия Хубенова: При тази сложна международна обстановка никой у нас няма право да твърди, че е единствен гарант за евроатлантическата ни ориентация

Медия: "Радио К2"

Силвия Хубенова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, член на Комисията по околната среда и водите, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Изслушването на военния министър Ненчев от парламентарната група на ГЕРБ.

Силвия Хубенова заяви, че желанието на колегите й е било да чуят от първо лице дали министърът на отбраната споделя мнението на Радан Кънев, че военният и външният министър са единствените гаранти за евроатлантическата ориентация на България. Тя продължи, че министър Ненчев е декларирал, че никога не се е чувствал министър на когото и да било, а е част от управлението в момента и всъщност това са приоритетите, по които работи цялото правителство. Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че в разтърсвания от кризи и конфликти свят, никой в България не трябва да си присвоява правото да твърди, че той е единствен гарант за присъствието на България в НАТО и ЕС.

„Аз дори по-скоро си мисля, че министър Ненчев беше сложен на дузпата от РБ и не го считам за нормално поведение от тяхна страна, още повече, че той е излъчен от РБ! Човекът беше честен, откровен и ние останахме доволни от срещата!”, категорична беше Силвия Хубенова.

Колко външни политики има България?

„Колко външни политики има България, защото едната тенденция, тази за миролюбиво присъствие на България в световните проблеми, я поддържа министър-председателят, за разлика от президента, военния и външния министър, които доста дрънкат оръжие в приказките си?”, попита водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова заяви, че самата тя подкрепя позицията на премиера, защото репликата му, че с дрънкане на оръжие външна политика не се прави е абсолютно вярна. Тя изрази мнение, че всички трябва да се обединят около тезата, че мирното решаване на въпросите е изключително важно, както и внимателното изказване по сложни теми.

Неуспешният опит за преврат в Турция и как събитията там ще се отразят на България?

Силвия Хубенова заяви, че страната ни има ясна позиция. Тя продължи, че в Турция процесите непрекъснато се развиват и ние трябва да ги следим заедно. Затова декларация на Народното събрание може би е по-уместно да има когато ситуацията е частично успокоена и има по-голяма яснота.

Силвия Хубенова заяви, че смята за положителна позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че моментът не е подходящ за предизвикване на вот на недоверие и добави: „Смятам, че всички политически сили трябва да се смирят и обединят!”.

Изказването на премиера, че ако ГЕРБ загуби президентските избори, веднага ще предизвика предсрочни парламентарни избори.

„Доколко е реална опасността ГЕРБ да се провали на президентските избори, какви са предпоставките за подобно развитие на политическия живот у нас?”, попита водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова отговори, че не вижда такава опасност. На въпроса кого тогава плаши премиерът тя отговори, че ако хипотетично водещата политическа сила загуби такива важни избори като президентските, това би означавало, че нагласите на избирателите са се променили и е редно да бъдат предизвикани предсрочни избори, за да стане ясно кой се ползва с най-голямо доверие.

Според Силвия Хубенова изказването на премиера по-скоро е хвърлена ръкавица към останалите партии, които напоследък твърде много спекулират с факта, че ГЕРБ все още не е обявил своя кандидат за президент. Факт е обаче, че и останалите партии също не са обявили своите кандидати.

Бъдещето на проекта АЕЦ „Белене”.

„До 30 дни ще решим дали да строим АЕЦ „Белене“. Това обеща министърът на енергетиката Теменужка Петкова. И още – сделката с Иран за реактора, по който дължим парите на производителя, е неосъществима, според властта в Техеран. Какво предстои реално по този проект според Вас?”, попита водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова отговори, че вариантите са три, но по толкова важен въпрос решенията трябва да се вземат след сериозни анализи. Тя продължи, че не е експерт по темата, затова не се наема да коментира кое е най-правилното решение.

Оценката й за изминалия парламентарен сезон.

Силвия Хубенова заяви, че оценява изминалата сесия като много интензивна. Според нея е имало частично смирение на партиите и общи идеи и действия по важни теми.

Усложнената външнополитическа обстановка.

„Сложен, непредвидим, опасен стана нашият свят. Докато да анализираме пораженията от Брекзит, дойде ужасът в Ница, последван от пуча в Турция, продължаващо напрежение и стрелби в САЩ, Турция, Армения, Казахстан. Тези събития имат сериозен отпечатък върху България. Какво е отражението за нас? Има ли ясна и каква е позицията на нашата страна?”, попита водещата Клара Маринова и цитира последното изследване на „Тренд”, според което като най-сериозни опасности пред страната ни около 80-85% от пълнолетните български граждани посочват терористичните атентати, радикалния ислям, бежанския проблем и глобална икономическа криза. Силвия Хубенова заяви, че според нея най-голямата опасност е глобална икономическа криза. Тя продължи, че по първите аспекти от въпроса са предприети сериозни мерки, ние разбира се не сме изолирани от света, притеснителен е и радикалният ислям, и мигрантската вълна, и терористичните заплахи, но България не е от страните, подложени на най-голям риск от тези фактори. Нова глобална икономическа криза обаче ние няма как да овладеем и предвидим, а има реална опасност това да се случи. „За мен е важно всички, които се занимаваме с политика, било то законодателна власт, било то изпълнителна власт, да мислим в една посока и да мислим най-вече за България и за успокояване на гражданите на България!”, завърши Силвия Хубенова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

 

< Назад