18.06.2020

Силистренската библиотека обяви победителите в конкурса, организиран с подкрепата на евродепутата Емил Радев

Деца от няколко града се включиха в конкурса за есе и рисунка, организиран от регионалната библиотека „Партений Павлович” в Силистра с подкрепата на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев. Поради възникналата пандемия от COVID-19 срокът за подаване на творбите беше удължен до 10 юни, след което жури определи победителите, които днес получиха своите награди от Светла Ангелова, директор на библиотеката.

Тя изказа благодарност към Емил Радев за доброто партньорство през годините. Като посланик на библиотеките в ЕП българският евродепутат е ангажиран с каузата на библиотечната общност и последователно подкрепя нейни инициативи. Със съдействието му бяха осигурени предметните награди за конкурса.

Светла Ангелова се срещна индивидуално с всеки от отличените участници, за да го поздрави за вдъхновението и интереса към обявените теми. Тя прикани децата да се включат и в предстоящите кампании на библиотеката, като им пожела през лятната ваканция да се насладят и на удоволствието от книгите, пълни с интересни истории и забавни приключения.

В конкурса за есе на тема „Моята Европа” своите размисли и впечатления споделиха ученици от V до VII клас. Сред участниците имаше представители на Бургас, Лом и Силистра. С награда бе удостоен Деян Великов от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в град Силистра.

В конкурса за рисунка на тема „Чиста природа за по-добро бъдеще” младите художници бяха разпределени в две възрастови групи. Своите творби изпратиха 46 деца.

Във възрастовата група - I-II клас, победител е Калоян Ников, на второ място е Калояна Тодорова, а на трето – Сияна Антонова. Във втората възрастова група - III-IV клас, голямата награда спечели Виктория Йорданова. Елизабета Недкова беше класирана на втора позиция, а след нея журито отличи Теодора Тодорова.

Рисунките от конкурса ще се изложат във фоайето на библиотеката и ще останат там през целия месец юли.

С творбите си на екологична тема децата ще могат да се включат и в друга инициатива на РБ „Партений Павлович” – „Зелена библиотека”.

 

< Назад