25.05.2023

Съветниците от ГЕРБ - Бобов дол настояват за извънредна сесия, заради новата цена на водата и проблемите с водоснабдяването по селата


Групата съветници от ГЕРБ в ОбС - Бобов дол настояват за свикване на извънредна сесия, заради жизненоважни проблема, касаещи жителите на миньорската община. Юлиан Божанов, Росица Борисова и Мая Спасова алармират за предстоящия скок в цената на питейната вода, както и за опасност от проблеми с водоснабдяването по селата. Предложението да се свика извънредна сесия те ще направят на предстоящото този петък редовно заседание.

В позицията си тримата съветници посочват: “В никакъв случай не желаем да всяваме паника и излишно притеснение в хората. Има обаче много неясноти, за които искаме отговори. Настояваме да не се замита проблемът, защото достъпът до качествена питейна вода е право на всеки един. Считаме за необходимо да информираме обществеността за предстоящото увеличение на цената на питейната вода, както и за опасност от прекъсване на питеен водопровод. Във връзка с вече приетия Бизнес план на ВиК оператора „Кюстендилска вода“ за развитие дейността на дружеството, считано от 2024 г., цената на питейната вода за населението на община Бобов дол става 3.65 лв. Заложената реконструкция в Бизнес плана на сега съществуващия довеждащ водопровод до Големо село, Мало село, Долистово и Шатрово поражда притеснения, че няма да бъде осъществена, тъй като, и без друго малкият дебит на вода може да бъде отклонен за нуждите на новостроящия се затвор в с. Самораново и други насели места.
Обезпокоителен е и отказът от намерението за изграждане на нов довеждащ гравитачен водопровод от долния изравнител на ВЕЦ - Самораново на стойност 35 млн. лв., който да задоволи изцяло нуждите от питейна вода за цялата община.”

Божанов, Спасова и Борисова настояват за изнесена извънредна сесия на Общинския съвет в едно от селата, които евентуално могат да бъдат засегнати от водна криза до края на месец юни 2023 г. На изнесената сесия ще бъдат поканени за участие представители на МРРБ, МОСВ, КЕВР, народните представители от Кюстендилска област и управителят на „Кюстендилска вода“ ЕООД.

< Назад