21.05.2022

С решение на ИК на ПП ГЕРБ ще бъдат дарени 50 000 лева за изграждането на новия православен храм "Свети Райко Шуменски"

С решение на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ ще бъдат дарени 50 000 лева за изграждането на новия православен храм "Свети Райко Шуменски".  Това обяви в Шумен председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той подчерта, че партията ще продължaва да подкрепя изграждането и съхранението на храмове, защото те остават за вековете.

"Едно нещо не сме направили, за да ни благодари някой. Десетилетия наред паметници и храмове бяха в окаяно състояние. След Освобождението има градове, в които изобщо не беше правена църква", каза Борисов.

Той припомни, че по време на световната пандемия, България е била единствената държава в света, която не затвори църквите, джамиите и молитвените си храмове. "Не съм искал свикване на Консултативен съвет при президента, за да взема решения за Светия синод. Всички спазваха се мерките и храмовете останаха отворени. А всички други страни сложиха катинарите и ги затвориха", каза още Борисов.

Великопреславският митрополит Йоан благодари за оказаната финансова подкрепа, както от партия ГЕРБ, така и от правителствата на Бойко Борисов и се обърна към него със следните думи:  "Вие проявихте своята човечност, а като сега си нямаме човек като вас, нещата не се случват. Повече от 15 години, за каквото сме ви помолили, сте го направили."

< Назад