06.09.2020

С молебен и богата програма Пловдив отбелязва Съединението и празника на града

Общински съветници от ГЕРБ, кметът на Пловдив Здравко Димитров, районните кметове от партията, официални лица и граждани се събраха в катедралния храм „Света Богородица“, където Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай отслужи тържествен молебен по случай 135-та годишнина от Съединението на България и Празник на града.

„Говорим за Съединението, но като че ли не сме разбрали значението на единството. Затова отправихме молитва към Бога. Бог, който е благоворил и благословил нашия благочестив народ да живее в свобода. Нека живеем в единомислие на основата на вярата и християнските добродетели, в правда, в мир, в благоденствие, в единство. Честит и благословен празник, за много години”,   Н. В. Пр. митрополит Николай.

По-късно бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов на площад „Римски стадион“, където слово произнесе директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

Честването на Съединеното на България продължава празнични концерти, възстановка от комитет „Родолюбие” на събитията от 6-ти септември 1885 г.  и тържествена заря-проверка.

 

< Назад