21.10.2014

Румяна Бъчварова: Уточнихме с Реформаторския блок позициите ни по въпроси, по които досега нямахме пълна яснота

Поканихме представителите на Реформаторския блок, считайки, че имаме най-малко различия с тях. Проведохме разговор, който уточни позициите ни по въпроси, по които досега нямахме пълна яснота. Това заяви представителят на преговорния екип на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията Румяна Бъчварова след срещата между ръководствата на ГЕРБ и Реформаторския блок. По думите й, тази среща беше проведена в бърз порядък след решението на върховния форум на ГЕРБ да проведе консултации с четири от политическите сили. „Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, но на този етап изяснихме позициите си. В такъв кратък формат ще проведем срещи с останалите политически формации, които сме обявили, за да изясним политическите си позиции. След това ще продължим с останалите експертни срещи”, обясни Румяна Бъчварова. Тя каза още, че лидерите на Реформаторския блок са уверили ГЕРБ, че са достатъчно надежден коалиционен партньор.

Румяна Бъчварова изрази надежда, че след тази среща е направена крачка напред в посока към подписване на коалиционно споразумение. „Разговорът протече в този дух, че ние разбираме позицията на Реформаторския блок, че тяхното крайно решение ще дойде, след като проведем консултациите си с другите политически сили. Това е коректният подход. Срещата с Реформаторския блок е от работен характер и е по същество междупартийни консултации, които ние смятаме, че на този етап е по-добре да бъдат проведени по този начин. Предстоят разговори, с които трябва да установим позициите на останалите политически партии. Това е първата среща от втория кръг политически разговори в кратък формат”, посочи тя.

Бъчварова бе категорична, че ръководството на ГЕРБ иска да направи правителство по един сериозен начин, на базата на разбирателство по основни политики и основни мерки на следващото правителство. „Докато нямаме съгласие по всяка една от тях, не можем да говорим за финализиране този процес. Просто започваме работната фаза от нашите отношения. ГЕРБ ще следва сроковете, определени от Конституцията за съставяне на правителство. Ние се отнасяме много сериозно към това решение. Основата е възможността за подписване на споразумение за партньорство или коалиционно споразумение”, заяви Румяна Бъчварова.

 

< Назад