28.09.2019

Росен Желязков пред СГЕРБ в Сандански: Правителството има сериозен принос за разширяването на Европейската транспортна мрежа

Транспортната свързаност в България, както и постигането на oптимaлнa интeгpaция нa тpaнcпopтнитe мpeжи в Cъюзa са подчинени на общата цел хората и товарите да се движат по-бързо и по-безопасно. Това заяви
министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на Десетия конгрес на Европейския съюз на гражданите-сеньори към ЕНП, който се провежда в Сандански.

Пред делегатите на конгреса той представи сериозния принос на българското правителство за развитието на транспортната инфраструктура и разширяването на Европейската транспортна мрежа. Министър Росен Желязков акцентира на това, че България като държава-членка на ЕС следва ясна политика в съответствие с приоритетите на Съюза за дигитализация и декарбонизация. В контекста на железопътната свързаност в региона на Балканите, министърът обясни, че предстои да бъдат финализирани последните проекти, с които ще бъде постигната пълна свързаност между сръбската граница и Бургас. Той подчерта ключовата роля, която има в тази връзка Механизмът за свързване на Европа, по който е предвиден бюджет от 3 милиарда евро за седемгодишния период 2021-2027 г.

Представени бяха проекти за изграждане на фериботни връзки от пристанищата във Варна и Бургас и бе посочено, че българското правителство работи активно по реализиране на инициативи за насърчаване на връзките между Европа и Азия. Министър Желязков отбеляза, че ще бъде продължено активното осъществяване на проекти чрез публично частно партньорство, тъй като това е един доказал се във времето успешен модел за сътрудничество между бизнеса и държавата.

< Назад