26.03.2023

Проф. Костадин Ангелов и Деница Сачева в Горна Оряховица: ГЕРБ предлага нов механизъм за възнагражденията на младите лекари

Тристълбовото финансиране ще помогне на общинските болници

 

Механизмът на т.нар. тристълбово финансиране за млади лекари е екшън планът на ГЕРБ–СДС за овладяване на кадровата криза, която се усеща особено силно в общинските болници и в лечебниците в отдалечените райони. Тоз модел предвижда младите специалисти да получават възнаграждения по три направления – от държавата, общината и лечебното заведение. Целта е общинските и малките болници да привличат и задържат лекари. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Великотърновска област проф. Костадин Ангелов, който се срещна с медици и персонал от МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица. По подобен модел, докато проф. Ангелов бе министър на здравеопазването, бяха спасени две общински болници в региона – белодробната във Велико Търново и многопрофилната в Свищов.

Заедно с Костадин Ангелов на срещата присъстваха третият в листата на ГЕРБ-СДС Димитър Николов и доказаният експерт в социалните дейности и ресорен министър в Кабинета „Борисов 3“ Деница Сачева, която е начело на кандидатите за народни представители на коалицията в Добрич.

Предвидените мерки проф. Ангелов представи във връзка с тревожната констатация на директора на лечебното заведение д-р Иван Иванов, че през последните две години липсата на медици и медицински сестри е все по-остра, а това вече поставя цели дейности в болницата под риск от закриване.

Настоящият капацитет на медицинските университети не може да покрие нуждата от медицински сестри, затова беше инициирана дерогация на висшите медицински училища и възможността те да разкриват филиали за сестри и акушерки. Това е една от стъпките, които правим за решаване на проблема, защото през следващите години се очаква нуждата от медицински сестри в страната да достигне 30-35 000, коментира Деница Сачева.

Общинските и областните болници винаги са били приоритет за ГЕРБ-СДС, подчерта проф. Ангелов. Той припомни и големите усилия на коалицията за това в последното Народно събрание да бъдат приети два големи закона, които дават възможност на общинските болници да получават допълнително финансиране по методика на Националната здравно-осигурителна каса и които позволяват разпределяне на средствата като трудови възнаграждения на работещите.

Проф. Ангелов заяви, че народните представители от ГЕРБ-СДС ще продължат да подкрепят болницата в Горна Оряховица в проекта за разширяване на гастроентерологичното отделение.

Сред основните цели на ГЕРБ–СДС в сектора здравеопазване е да намалим доплащанията на хората, както по отношения на лекарствата, така и по отношение на медицинските изделия, защото в това отношение страната ни е сред водещите в Европа, коментираха кандидатите за народни представители.

 

Социалната работа е професия на бъдещето, въпреки технологиите

 

В Горна Оряховица проф. Костадин Ангелов, Деница Сачева и Димитър Николов посетиха и две от новите социални услуги – Приют за временно настаняване на бездомни хора и Кризисен център за жертви на насилие. Пред екипите на услугите те заявиха, че стратегията за човешките ресурси е една от най-важните точки в програмата на ГЕРБ-СДС  в социалната сфера. Така, както успяхме в областта на образованието, ще се задействат и спешни мерки в социалния сектор. И не става дума само за  увеличаване на възнагражденията, но и за кариерно развитие на кадрите, и за промяна на учебните планове във висшето образование, споделиха проф. Ангелов и Деница Сачева.

„Професията на социалния работник е професия на бъдещето, защото дори и при най-развитите технологии хората ще имат нужда от човешка грижа и подкрепа. Много активна беше нашата работа за подобрения в социалната сфера по време на последното управление на Бойко Борисов, но не ни стигна времето да ги реализираме напълно“, посочи Деница Сачева и напомни, че за въвеждането на интегрираните социално-здравни-образователни  услуги, които са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС, трябва и трите сектора да се развиват с еднакви темпове.

Какво предлагат ПП-ДБ - държавата да излезе от социалната сфера и да я остави само на НПО. Крайност и пълно отричане - колкото и добра да е една неправителствена организация, тя не може да постигне баланс и да защити интересите на всички граждани, както го правят общините като доставчици на социални услуги, споделиха социалните работници.

 

< Назад